rövidazélet

A szabadságharc vége, avagy sztrádára a sufnituning csotrogányokkal!

2010. június 11. 08:03 - deflegmátor

Volt egy haverom, a Géza. Talált az utcán, lomtalanításkor négy téligumit felnivel. Nem voltak túl jó állapotban, de hazavitte mindet: "Ezek még jók lesznek valamire"

Eltelt pár év és Géza mindenféle hulladék vasakból elkezdett alvázat, meg kasznit hegeszteni a felnik fölé. Hamarosan rájött, hogy van néhány alkatrész, amit nem tud szögvasból reszelni (pl. futó- és kormánymű, motor, váltó, ilyesmik). Ezeket beszerezte bontóban.

Egy szép őszi napon Géza hívott, hogy beindult a szörny, sőt helyváltoztatásra is képes. Remek - mondom - véletlenül se gyere ki a garázsból! Állítólag nem is jött ki, mert Géza betartotta, úgymond a szabályokat.

Akkoriban ugyanis még a nagy autógyárak sem tehették meg, hogy csak úgy kiparkoljanak bazi nagy gyáraikból a full extrás autóikkal és csak úgy a közutakra vessék azokat. Vizsgáztatni kellett a járgányokat, kellett forgalmi, rendszám, rendszámra kis matrica, ilyesmi butaságok. Aztán két-három évente megint vinni kellett a gépeket, hogy elég barázdált-e a gumi, nincs-e betörve a szélvédő, kipufog-e a kipufogó. Ha minden oké volt, megint kapott a rendszám egy új matricát és újra száguldozhattunk.

Aztán jött 2010 és 29 pont.
Mivel több százezer Gézához hasonló ezermester élt az országban, az állam fontosnak érezte, hogy valami olyasmit adjon a kezükbe, amire már régen vártak. És lőn: "90 év tilalma után a magyarság visszakapja a szabad gépjárműgyártás jogát."

Géza nagyon megörült, lerohant a garázsba, beindította a szörnyet, nyomott egy kövér gázt és írány a pálya. Géza közel 60 méterrel később sajnos szörnyethalt. A vizsgálat később kiderítette, hogy a szörny nem rendelkezett ABS-szel, ASR-rel, légzsákokkal, sőt fékberendezéssel sem. Hozzá kell tennem, hogy Géza vezetni sem tudott.

Rest In Peace, Géza!

18 komment
Címkék: szabadságharc

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr122073133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dinamo vodka 2010.06.11. 11:40:02

annyiban azért jobb a helyzet, hogy az én piálásomba még nem halt bele a szemben ivó

szatmarialma · http://www.szatmarialma.hu/kertblog 2010.06.12. 08:28:34

A postíró tud már részleteket a szabályozásról, vagy idejekorán és hivatalból kaksizta tele az alsónacit?

Baracilin (törölt) 2010.06.13. 08:17:44

Már ne is haragudj de ez baromság!
Csak azok a főzdék kiabálnak most ilyen veszettül, akik szart főznek és drágán. Van is mitől félniük, hiszen ki fogja megvenni a drága, ám se íze se bűze "pálinkájukat" ha otthon készíthet magának jobbat!
Azok a főzdk akik igazi minőséget állítanak elő, azoknak nincs mitől tartaniuk, megmarad a forgalmuk. Ejnye...csak nem félünk hogy a nép jobbat főz nálunk? Márpedig ebből az írásból ez következik...ergo a pálinkátokat a reklám és nem a minőség teszi eladhatóvá. Szóval kéretik művészi minőséget alkotni, vagy kivonulni a piacról. Ez a törvény jót fog tenni az igazi Mestereknek, és rosszat a pancsoldáknak.

pakec 2010.06.15. 17:27:24

@Baracilin:
Már ne haragudj, de ez is))))),
eddig egy bejelentést történt, valamint azt tudjuk, hogy gőzerővel dolgoznak, hogy e bejelentés mögé barkcsoljanak valamit, amivel el tudják kezdeni a szakmai egyeztetést.
Az igaz, hogy kereskedelmi főzdékben is pancsolnak eleget, főleg az olcsó kategóriában, de az legalább követhető, ellenőrizhető és büntethető!!! (hogy nemigen teszik, az egy más kérdés.....), ja és az amatörök nem főznek jobb szeszesitalt, max páran az országban FŐZETNEK(bérfőzdében!!!!), olyan PÁLINKÁT, melyet valóban komoly és tiszta terméknek lehet venni......,
Ja és nehogy elhidd, hogy OTTHON, fogsz legálisan lepárlást végezni a jövőben!!!

Sárfehér 2010.06.16. 14:30:27

Nagyon árulkodó, hogy az otthonfőzés elleni harcba a minőségi pálinkafőzők (Agárdi, Szicsek, Bestilla, Békési, stb.) nem szálltak bele, szemben a kereskedőházakkal, pl. Rézangyal (miért is jut eszembe a pont Rézangyal?). A minőségi pálinkafőzők u.i. tudják, hogy a.;genis lehet otthon egyszerű eszközökkel jó pálinkát főzni, b.; nekik az ottnonfőzés nem jelent konkurrenciát, mert otthon főzni nagyon munkaigényes, azaz drága! Akinek van pár száz liter cefréje, jobban jön ki adóval együtt is, ha bérfőzdébe viszi - különösen, ha a saját használatú pálink a adóját tovább csökkentik. Az otthonfőzés azokat érinti, akiknek pár tíz kiló gyümölcsük van a kiskertjükben, és ezt nem főzik le nekik sehol. Valóban, rövid átmeneti idő kell majd hozzá, de megtanulják a pálinkafőzést, és sok munkával kitűnő pálinkákat fognak csinálni - drágábban, mint a nagy pálinkafőzők, és annyit, hogy baráti társaságban gyorsan elfogy.

Jó lesz még a kis- és közepes gyümölcstermesztőknek, bortermelőknek, akik néha értékesítési problémákkal küzdenek. Az eladatlan gyümölcsöt, bort maguknak lefőzhetik majd, ill. nem kell fillérekért leadniuk a törkölyüket.

Rosszul jár majd a bérfőzdék csibész szegmense, akik valóban a megszerzett monopólium alapján, érdemtelenül élnek meg a pálinkafőzésből.

Nem szabad összekeverni a bögrecsárdát az otthoni pálinkafőzéssel, mert nincs egymáshoz közük, a bögrecsárdákban egyéb, hamisított undormányokat mérnek, sokszor olyat, ami se gyümölcsötm, se főzőt nem látott. Ez csak hangulatkeltés. Illegálisan kereskedelmi céllal főzők ma is működnek, és ezután is nehéz lesz nekik az otthonfőzés ürügye mögé bújni. Ezeket a zugfőzdéket az otthomfőzés támogatói, hidd el, mélyen megvetik.

Félreértés ne essék, a pálinkát, mint hungarikumot, a kutya sem ismeri a világban. Ha tényleg országimázst akarunk belőle csinálni, akkor a 600 főzde helyett (Ausztriában hány van, 10000?) kéne nekünk is legalább háromezer, amik nagy része kis főzde, amit csak kiegészítő tevékenységként működtetnek gyümölcstermelő, borászok, stb.

Sárfehér 2010.06.16. 17:42:39

Megjegyzem, az autós hasonlatod nem rossz. Ki a fene akar mercédeszt sufnituningban csinálni? De csettegőt adott célra sokan csinálnak, ezeket a hatóság levizsgáztatja, majd ha olyan, kiadja rá a forgalmi engedélyt.

Ugyanígy rengeteg vitorlást és motorcsónakot készítenek házilagosan, persze megfelelő tervek alapján. Ezek is át szoktak menni a műszaki vizsgán, sőt!

Szóval, nem kell misztifikálni azt a bizonyos pálinkafőzést. Nem kell hozzá egyetemi doktori.

mememellen 2010.06.18. 08:48:22

Nagyon jó kis poszt. Rég olvastam ilyet.

Sárfehér 2010.06.18. 16:13:07

@mellen: Tisztelettel, én meg szt mondom, hogy igazi, vastag, sötét, békebeli, rosszindulatú demagógia.

deflegmátor · http://rovidazelet.blog.hu/ 2010.06.20. 23:59:31

@Sárfehér: Tisztelettel, én meg ezt ajánlom figyelmedbe:
www.fn.hu/belfold/20091117/felrobbant_egy_palinkafozo_fotok/

vagy ezt:
www.heol.hu/heves/kek-hirek-bulvar/felrobbant-a-palinkafozo-akar-borton-is-lehet-az-ugybol-195788

De nem csak a robbanással van baj. Ezek a demagóg szervezetek szintén nagyon sötétek és rosszindulatúak:
www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/sikert_arattak_felkelok/157339/

Mellesleg a "csibész bérfőzdék" száma az elmúlt években megfeleződött. Ha szabályozás nélkül lehetne otthon pálinkát főzni, nyilván a maradék ötszáz is gyorsan bezárna (némi demagógiával: újabb 500 család csődben).
A hírek szerint - amiket egyenlőre inkább pletykának lehet inkább nevezni - szerencsére csak az új kormány egy újabb parasztvakításával (hatodikalabardos.freeblog.hu/archives/2010/06/14/Vakulj_paraszt/) állunk szemben. A nol.hu ma ezt írja: "Akárhogy is, lapunk információja szerint ezután is csak a hatósági engedéllyel rendelkező házi lepárlók lesznek legálisan üzemeltethetőek, s még a biztonságtechnikai és műszaki előírásoknak eképpen egyszer már megfelelt berendezéseket is bármikor újabb ellenőrzés alá lehetne vonni. Ráadásul a formálódó szabályozási tervek szerint a lepárló bejelentése még nem elég a munka megkezdéséhez, a gyümölcsösgazda csak akkor láthat majd neki nyugodtan az otthoni pálinkafőzésnek, ha papírja van arról, hogy ért hozzá (van megfelelő végzettsége, vagy legalább abszolvál egy szaktanfolyamot), illetve ha a lepárlásról folyamatos nyilvántartást vezet, s az év végén számot ad a lefőzött mennyiségről." (nol.hu/belfold/20100619-nem_attol_jo__ha_latja_a_financ)

Mellesleg nem rossz a cikk vége sem:

"Prosit Ungarn!

Ha már nincs pénz, marad a snapsz. Így gondolkodott a magyar kormány. .... Orbán választóinak azonban valamit érezniük kellett az asztalukon.

Előbb a nagy ígéretek, aztán a rideg kiábrándulás. De milyen szerencse, hogy a miniszterelnök még egy nyuszit elő tudott húzni a kalapból.

Az új kormány eltörölte a magánfelhasználásra készített nemzeti ital, a pálinka jövedéki adóját. Ez aztán egy igazi ajándék azoknak, akik a Fideszt áprilisban kétharmados többséggel a hatalomba juttatták. Pénzből kevés van – a kormánynál és az állampolgároknál egyaránt. Szerencsére azonban hamarosan több jut az olcsóbb italra. Borban az igazság – ez a politikára kevéssé áll, de pálinkában a vigasz. Egészségedre Magyarország!"

Sárfehér 2010.06.21. 10:43:15

Kedves deflegmátor, hol írtam én csibész bérfőzdést? Amit írtam, az úgy hangzott, hogy "a bérfőzdék csibész szegmense", és ez mecsoda különbség!!!! Én egyébként tisztelem a bérfőzdéseket, és meg vagyok győződve róla, a változás nekik is jól fog elsülni.

A fölrobbanó pálinkafőző, a rosszul cefrézett, egészségtelen pálinka léte pedig független a törvényi tiltástól- engedályezéstől. Sőt, ha a liberalizáció kapcsán legálisan lehet majd kapni boltban szakszerű főzőt normális áron, akkor éppen csökkenni fog - az amúgy sem túl gyakori - balesetek száma.

A pálinka pedig elsősorban a szakszerűtlen cefrézéstől egészségtelen, ha egészségtelen, ez pedig ma sem tilos, a bérfőzde pedig ma is azt főz le, amit hoznak neki, meg ajövőben is így lesz. Vagyis a magának a főzésnek a liberalizációja ezen nem változtat.

Arról is meg vagyok győződve, hogy a liberalizáció kapcsán terjedni fognak az ismeretek, szűnni fognak a tévhitek - ha nem is egyszerre. Ha pedig otthon rájönnek, hogy dédelgetett gyümölcsből, dédelgetett cefréből micsoda pálinka főzhető, akkor azok, akik eddig gúnyosan mosolyogtak a drága minőségi pálinka láttán, bizony, meg fogják ezeket venni. Az otthoni pálinkafőzés u.i., a hiedelmekkel ellentétben, a rendkívül munkaigényes volta miatt drága. Láttam az erdélyi cimborámnál, aki főz otthon. Csak hát hobbiból főz, jót, nem sokat, és így nem érdekli a belefeccolt irdatlan munka.

Sárfehér 2010.06.21. 10:47:07

Én pont mindent fordítva gondolok, a liberalizáció javítani fogja a pálinka minőségét, és a bérfőzdéknek is felvirágzást hoz. (Miért nem ment át az előző hozzászólásom? Pedig sokat írtam.)

E.G.O. 2010.06.26. 07:11:09

Drága emberek!
Láttam a szabályozást, elég közelről.
Az, hogy egyébként az "eddig nem túl gyakori" balesetek azzal, hogy a lovak közé dobtuk a gyeplőt, csak szaporodni fognak, az a kisebbik probléma.

A nagyobbik probléma, hogy a tervezet szerint ezt a mennyiséget, melyet csökkentett adótartalommal állítanak elő, legális keretek között forgalomba hozhatják!
Úgy vélem, jogos hát a félelem azzal kapcsolatban, hogy a kontrollálatlan minőségű pálinkák és az ezek hátán (papírján) beáramló egyéb olcsó szeszek fejtik majd ki "áldásos tevékenységüket".
Mik is ezek?
A kocsmáros, aki idáig a vendégek (végre!) határozott igénye alapján kénytelen volt a drága, de minőségi pálinkákat tartani (ne legyenek illúzióink!), nem lesz rest felütni a drága brandek palackjait némi olcsón szerzett "házival", majd ebből extra profittal értékesíteni a hamis italokat. Kérdem én: ha rossz minőséget kóstolunk egy Agárdi, Bestillo, stb. palackból, amit előttünk tölt ki a pultos, kit fogunk hibáztatni? Hát a márkát, persze! Webkettes világunk sosem volt mentes a fröcsögéstől, most aztán lesz muníció bőven!
Kérdem én továbbá: ha a kezdő pálinkafogyasztó márkás palackból valami szutyokkal találkozik, nem fogja elhinni, hogy ez a pálinka? Hisz mondják, hogy ez a legjobb! Hová tűnik az a tizenkét évnyi igen komoly munka, amit a pálinkakultúra építésére fordítottunk? Ja, ez senkit sem érdekel...

Nem állítom, hogy az otthon főzött pálinka törvényszerűen rossz. Kóstoltam kimondottan szép tételeket.

Állítom viszont, hogy nem ezek fognak bekerülni a kereskedelembe, hiszen ezek ugyanolyan drágák, mint a jelenlegi kereskedelmi főzdében készült pálinkák (anyagukat és nem adótartalmukat figyelembe véve persze...).

Állítom továbbá, hogy a kereskedelmi forgalomba történő engedélyezés meg fogja szülni (ha már korábban nem tette meg...) a kritikán aluli termékek erős piacát az árérzékeny szegmensben.

Mi az árérzékeny szegmens? A Gresham és a New York Palace termeitől lefelé minden!

Tovább megyek: ha engedjük, hogy kontrollálatlan (ma sincs szakmailag elfogadott állami minősítő rendszer a pálinkára tudtommal...) termékek bemenjenek a hazai vendéglátásba, ki mondja azt teljes bizonyossággal, hogy nem leszünk megint az ex-jugoszláv denszeszes termékek legnagyobb régiós piaca?

Doktor bácsik! Tessék a politikus bácsiknak szólni, hogy donor májat szerezzenek! Sokat! Szükség lesz rá...

Fenti kérdéseimre őszinte és átgondolt választ várok a blogtársaktól! (hujekotsogmonnyonlepálinkátmindenkinekalkoholrulez bocs, de nem érdekel)

Üdv mindenkinek!

deflegmátor · http://rovidazelet.blog.hu/ 2010.06.27. 23:18:27

@E.G.O.: Nocsak. valaki végiggondolja a dolgokat?! Örömömben ajánlom ezt a remeket mindenki figyelmébe: www.noltv.hu/video/2784.html

Sárfehér 2010.06.28. 11:40:29

@E.G.O.:

Kedves EGO, amit te fölsoroltál, az teljesen független a házi főzés engedályeztetésétől. Ma mi akadályozza meg a kocsmárost attól, hogy márkás palackból szutykot szolgáljon föl?

Románia nemsokára Schengen lesz, akkor akadálytalanul fog átjönni az ott legálisan főzött házipálinka. Az itthoni tiltás ezen nem segít.

Viszont ha legális lesz az otthoni főzés, akkor a minőséget készítő zugfőzők kiléphetnek a fényre, pálinkaversenyekre járhatnak, és olyan emberek is elkezdenek főzni (mint pl. magam.), akik eddig a tiltás miatt nem főztek, de sok munkával és gondossággal jó pálinkát fognak főzni. Ezek egyesületeket alakítanak, az ismertek bővülni, a káros babonák szűnni fognak, és az átlag házipálinka minősége is javulni fog. A pálinkának kultúrája, nimbusza lesz a túristák körében is (akárki akármit is mond, ma nincs), és ettől a minőségi kereskedelmi főzdék piaca is bővülni fog.

Sárfehér 2010.06.28. 11:44:41

"...a kritikán aluli termékek erős piacát az árérzékeny szegmensben..."

Van ilyen szegmens. Úgy hívják, hogy "... ízű szezses ital", és a most a minőséget féltő nagy szeszipari konszernek jövedelmének nagy részét biztosítják.

Egyébként ugyanez a minőségre fenemódkényes üzleti kör érte el, hogy az Únióban a kukoricából, krumpliból és cukorrépából előállított töményszeszt is lehessen vodkának hívni. :(((

E.G.O. 2010.07.06. 22:50:22

@Sárfehér: Bocs, rég jártam erre, az egyik felvetésedre szeretnék válaszolni: a kocsmárost eddig az a fél milla akadályozta meg a pancsolásban, ami egyetlen zárjegy nélküli palackért járt eredményes razzia esetén.
A mostani katyvaszban - bár a véglegesnek tűnő verzió szerint házon kívül tiltott a házipálinka kereskedelem - kicsit könnyebb lesz papírozni.

Mielőtt mindenki nekem esik, NEM a becsületes emberektől féltem a pálinkát! Sőt! Csak sajnos már most is több sunyi van a pályán, mint ember...
süti beállítások módosítása