rövidazélet

Miért nem nyiltakozik Vértes Tibor a rövidazéletnek? Ti tudjátok?

2010. június 27. 23:26 - epruvetta

Bolond világ ez, ami most a pálinkát körül veszi. Ja. Csoda ha néha köd lepi el a szemem és álmodozom. Mit vinnék magammal egy lakatlan szigetre? Mit vinnék? Pálinkát, persze. Mire cserélném le a csajom? Naná, hogy pálinkára. Ja, mit adnék ajándékba annak, aki győztesnek hirdetett ki mindannyiunkat a 90 éves szabadságharc után? Pálinkát. Oké, tudom, két zöld pirula, egy piros, meg egy kék. Bevettem, és akkor? Jól vagyok, na! Bolond világ ez, szabadságharcostól, nemzeti tanácsostól, klikkesedésestől, fesztiválostól, haragszomrádostól. Pedig...

Mert azért tiszta pillanataimban arra gondolok, mire ez a nagy ellenségeskedés? Meg arra, nem fölösleges az a kérdés, hogy a negyven a jobb vagy az ötven? Vagy esetleg ez: a kétszakaszos vagy az oszlopos berendezés?Aztán arra is, mire föl a fölvetés: az ágyas vagy a mézes?A bolond – hoppá! – is látja,a pálinka a lényeg, a fogyasztó, egyébként is külön nem megy, akkor meg együtt miért nem? Gyógyszer nélkül is azt mondom, illenek ide a nagy szavak. Mármint a pálinkához. Hiszen ezelőtt 10 évvel béke, nyugalom volt, igaz pálinka nem nagyon. Aztán hirtelen lett, mert jöttek azok, akiknek fontos volt az ital, a több százéves hagyomány, a nemzeti ital fogalma.

Ezért is fontos ma a kérdés: kinek köszönhetjük, hogy ma a pálinka az ami? Hát elsősorban Szilágyi Lászlónak, aki már 2000 előtt azért küzdött, hogy legyenek eredetvédett pálinkák. Most van nyolc. Aztán Vértes Tibornak. És itt álljunk meg egy pillanatra. Róla sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy nem érti a pálinka lényegét. Mitöbb: mindent tud a gyümölcsről, nem véletlenül adott vagy tíz évig gyümölcstermesztési tanácsokat az osztrák szakembereknek. Aztán 2002-ben üzembe állították a főzdét a Sreiner tanyán és olyan pálinkafőzdét építettek fel Agárdon, ami már - az akkor még csak álmodni mert - jövőnek készült. Vértes már akkor tudta, hogy az a termék nem lehet sikeres, amit egy termelő állít elő, ezért kezébe vette a pálinka ügyét, maga köré gyűjtötte a szakma jeleseit, szemináriumot rendezett a pálinkáról, külföldre vitte a főzőmestereket, beszélt a modern technológiáról, meg minden. Megteremtette az Agárdi márkát - az egyik  legismertebb pálinka brand ma Magyarországon. Továbbépítette a főzdét, mert ő már az első kapavágásnál tudta, hogy a világ legkiválóbb gyümölcspárlatához nem illik a sufni. Oda nem lehet vendégeket vinni. Olyan az Agárdi főzde látogatóközpontja, hogy még! Azóta persze mások is követték az úton. Naná!

Vértes Tibor etalon lett. Elvitte a magyarokat az osztrák Destillatára is, megtanította a főzőmestereket tisztelni az pálinkát, ma már saját pálinkafesztiváljuk van Agárdon, évi több mint százezer palack a termelés. Ugyan sokan a szemére vetik, hogy isteníti az erősítőfeltétes technológiát, sokan ezért labancnak tartják, meg hogy a 40 fokos, illatos párlatok bűvkörében él. És akkor? Vértes vitathatatlanul a pálinka szakma legkiválóbbja, és az az ember, aki nélkül ma nem lenne a pálinka az ami. Ezt elvitatni nem lehet. (Legfeljebb vitatkozni rajta. De nincs értelme.) Az adódó szakmai ellentéteket meg meg kell beszélni és kész!

A többiekről, akik sokat tettek a pálinkáért most már nem lesz szó, mert úgy döntöttem, a pálinka szakma legkiválóbbjával akarok elbeszélgetni. Hát nem lett belőle semmi. Vértes Tibor elzárkózott az interjútól.

Bolond világ ez, mondom. Vagy ez a normális? Most akkor én vagyok bolond vagy a világ? Néha a boldog zavarosság után tisztán látom a dolgokat és akkor csak azt tudom kérdezni: miért nem nyilatkozik hát Vértes Tibor a rövidazéletnek? Ti tudjátok? Nosza, akkor írjátok meg! De tényleg. Józan ésszel. 

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr142114763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.06.28. 08:59:49

Én nem tudom miért nem nyilatkozik, de az írásban jelzett néhány kitételt kiegészíteném. Idézet:
"Szilágyi Lászlónak, aki már 2000 előtt azért küzdött, hogy legyenek eredetvédett pálinkák."
"...olyan pálinkafőzdét építettek fel Agárdon, ami már - az akkor még csak álmodni mert - jövőnek készült."
Ami a történeti hűséget illeti, ide csupán annyi kívánkozik, hogy az eredetvédelem fontos, de önmagában a szakmai fejlődést, a minőségi pálinka megalkotását nem garantálta, és ma sem garantálja, ahhoz korszerű technika-technológia szükséges! Ez a technikai-technológiai fejlesztés elsőként 1996-ban valósult meg, az országban elsőként Kecskeméten (Zwack), több mint 300 millió forintos költséggel, ahol szinte ezzel egy időben rendeződött - a cég kezdeményezésére- a Kecskeméti Barack eredetvédelme, elsőként! Ez azért így tény, a továbbiakban leírtakkal többé-kevésbé egyetértek, és persze várnám a megnyilatkozást!

pakec 2010.06.28. 09:34:28

Sziasztok!

Tibor valóban az ország egyik legjobb szakembere és elhivatott "pálinkabolond", az hogy nem nyilatkozik, szerintem a most-ra értendő.
Ebben a katyvaszban nem akarja, hogy az Agárdit esetleg "politikai" szintérre vigyék, fél hogy olyan szövegkörnyezetbe kerül ami cégére hátrányos lehet.
Itt tartunk 2010-ben Magyarországon!
Sajnos......((((

Sárfehér 2010.06.28. 10:18:49

"...a világ legkiválóbb gyümölcspárlatához nem illik a sufni."

Hm. Furcsa. Minden szakmának megvan a maga fejlődése, időnként ciklikusságokat is mutatva. A borászatban is volt, ugye, egy ilyen technológia váltás, amikor temperálható acéltartályokban, enzim, fajélesztő hozzáadásával, mesterséges almasavbontással stb. képzelték el a minőségi bor előállítását. Félreértés nem essék, nagyon jó borokat csinálnak így, és valószínűleg ipari mennyiségben nem is nagyon lehet máshogy. Mostanában viszont van egy visszafordulás azok felé a borok felé, ahol a szőlőt nem permetezték agyon, nem adnak hozzá a talán a borkénen kívül semmit, csak fahordót meg palackot látott, sokféle, kis mennyiségű tétel készül. Az előbbit "technobornak", az utóbbit kézműves bornak hívják, és térden csúsznak előtte a becsületes borbu..barátok.

Szóval, az, hogy a minőségi pálinkához nem illik a sufni, az ugyanolyan, mintha azt mondanád, hogy minőségi borhoz nem illik a hegyoldalba fúrt pince, meg a hat hektós fahordó. Ez hülyeség. Így is, meg úgy is lehet jó meg rossz bort ill. pálinkát csinálni. A lényeg az odafigyelés és a gondosság.

Turisztikai szempontból egyébként a (tisztán tartott, szépen kimeszelt) sufniban az egyszerű, de korrekt, hagyományos készülék sokkal vonzóbb lehet, mint a csillogó-villogó, de hangsúlyozottan ipari készülék.

Meggyőződésem, hogy eljön a pálinkáknál is (Németországban lehet, hogy el is jött) a kézművesség reneszánsza, "sufnifőzővel". Ezek a pálinkák mások lesznek, mint az "ipariak", árban és mennyiségben nem fognak tudni versenyezni az "iparival" - a nagy élőmunka-igény miatt -, de az igazi ínyencek ezeket fogják keresni.

A lényeg úgyis a gondos cefrézésben van.

Ja, és az Agárdiak pálinkái kitűnőek, minden tiszteletem az övék, de fogan ők még úgy tíz éven belül "sufnifőzőt" is beállítani, ha szabad lesz nekik. kis, kézműves tételekhez.

Sárfehér 2010.06.28. 11:25:22

Egyébként meg teljesen rendben van szerintem is, hogy Vértes Tibor nem nyilatkozik. Nyilván megvan a véleménye, és a jogszabályi változásokat senki nem szereti, de aki minőségi pálinkát készít, annak nincs félnivalója a változásoktól. Ő, ha jól értem, azért dolgozott, hogy meghonosítsa Magyarországon a minőségi pálinkafőzést, és nem azért, hogy monopóliomot szerezzen rá. Amiért megintcsak minden tisztelet az övé.

A nagy szeszipari vállalatoknak okozhat veszteséget a liberalizált pálinkafőzés, de nem a minőségi pálinka, hanem az igazán nagy hasznot hozó "...ízű szeszes ital" szegmensében. Ami a fogyasztóknak talán nem is olyan kár.

Ha lesz liberalizáció. Mer', ugye, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés azt jelentette, hogy a házi főzzéssel kapcsolatban ellenérdekelt féllel egyeztettek. A házi főzőkkel nem lehetet, hiszen az tilos, így azoknak szervezetük sincs. Namost ez olyan, mintha a halászokat kérdeznék meg, hogy hogyan kéne a sporthorgászatot szabályozni. Az eredmény nem kétséges. Ha a "szakmai szaervezeteken" múlik, akkor Képtelen feltételekt fognak fölállítani. Vagyis az eddigiekhez képest - amikor lehetett otthon pálinkát főzni, de nem volt szabad - az lesz a változás, hogy szabad lesz ezentúl otthon pálinkát főzni, de nem lehet. :((

gatsy 2010.06.28. 13:29:42

@Sárfehér: Szerintem nagyon pontosan látod a különbséget "sufnifőző" és "sufnifőző" között, csak direkt keverd őket... ;)

gatsy 2010.06.28. 13:31:40

@Sárfehér: a hasonalt nem teljesen analóg, mert emlékeim szerint sporthorgászni nem illegális, bár a szakmaiszervezetük hatékonysága erősen kérdőjeles...

Sárfehér 2010.06.28. 13:42:14

@gatsy:

Nyilván te is érted a sufnifőző és a sufnifőző közt a különbséget, de szándékosan csak a "szutyok" értelemben használod.

Azért, mert vannak, akik visszaélnek dolgokkal, még teljesen szakszerűtlen betiltani azt. Pl. a szexuális életet sem célszerű betiltani csak azért, mert létezik nemi betegség, perverzió és prostitúció.

Viszont ha a sticikre bíznánk a nemi élet szabályozását, akkor ők csak a szakszerűtlen, otthoni szexuális életet tiltanák be, a szakemberekkel, kijelölt helyen történőt nem.

Minden jog ősforrása a szokásjog. Ma a magyar társadalom elfogadja a kis mennyiségű otthoni pálinkafőzést, természetesen a szutyokfőzést és a kereskedelmi célú zugfőzést nem. Ezzel szemben a törvény tiltja. Namost, akár tetszik, akár nem, a törvénynek kell utánamennie a szokásjognak, és megfelelő keretek közt szabályozni azt, de úgy, hogy az megfeleljen a társadalom igazságérzetének. Hogy is mondják? A jog az erkölcs írott minimuma?

Sárfehér 2010.06.28. 13:43:57

@gatsy:

De azért érzed a dolog fonákságát, ha az otthonfőzésről a kormány csak a nagy szeszipari konszernek képviselőivel egyeztet? Nem mintha nem lenne indokolt velük is egyeztetni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.28. 16:42:39

@sompalinka: "ezzel egy időben rendeződött - a cég kezdeményezésére- a Kecskeméti Barack eredetvédelme, elsőként!"

"cserébe" sikerült a Fütyülős márkanevet leamortizálniuk, így lett belőle ilyen-olyan ízű "krumplilé". ilyen értelemben egy-egy.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.06.28. 18:34:01

@idelle:
Igaz a Fütyülős story! De, hogy is jutunk el a pálinkától a szeszesital kategóriáig? Itt és most, érdekes, értelmetlen szakmai párhuzam!

réce 2010.06.28. 22:47:33

Sziasztok!
Ne is nyilatkozzon...
Inkább azt kérdezném miért pont a Vértes Tibort ragadtátok ki a sorból?
Ha jól olvastam ő már letett pár dolgot a Magyar pálinka asztalára.
Rövidazélet?
Amúgy mit kérdeztetek a Vértes Tibortól?

pop simon 2010.06.29. 10:20:24

@réce: na mondjuk erre én is kíváncsi vagyok!

Pálinka Pál 2010.06.29. 20:32:32

Hát nem tudom....
Talán azért nem nyilatkozott, mert valami sérelme van vagy attól tartott, hogy más jelenik meg mint amit mondott. Vagy attól ami megtörtént úgy, hogy nem is nyilatkozott. Az, hogy hírt generálnak abból, hogy nem akart nyilatkozni. Szerintem ezt tiszteletben kellett volna tartani és nem lehozni hírként. A blog egy szabad műfaj. Mindenki hozzászólhat vagy nem. Most ez utóbbi történt a részéről. De mégis olyan mintha hozzászólt volna, pedig nem akart.
Hát nem tudom.....

réce 2010.06.30. 00:55:45

Kicsit olyanz a feldobott téma, ogyaz első részekben, bevezetés + téma, dícséri Valaki a Tibort, utána meg cinkusan kételkedik ehhez kapcsolodó dolgokban.
Szinte szándékosan akarjuk őt ilyenek látni?
Más főzdékkel mi van? Gyulai, Árpád, bestilló, Csalló, Zimek?
Engem érdekelne a véleményük...

gatsy 2010.06.30. 11:04:01

@Sárfehér: igen, mert szerintem különbség van a kisüsti- meg a szutyokfőzés között;)

gatsy 2010.06.30. 11:05:49

@Sárfehér: persze hogy értem, nem a vélemyényeddel kötöszködöm, csak a hasonlatod nem teljesen jó retorikai értelemben.

Alapesetben teljesen egyetértek azzal, amit írsz, csak nem tökéletesen azt írod, amire gondolsz:)

Sárfehér 2010.06.30. 11:20:06

@gatsy: ??????? Nem azt írom, amit gondolok???? Én arra gondolok, hogy lesz továbbra is, aki szutykot főz, lesz továbbra is, aki illegálisan kereskedik, de ha tényleg liberalizálják a pálinkafőzést, rengeteg kiváló házipálinka fog születni, a felvirágzó pálinkakuktúra miatt pedig bővülni fog a kereskedelmi főzdék piaca is. Nos, az "... ízű szeszes ital", nos, az nem érdekel.

Szóval, a hozzáállás a lényeg.

Tudod, az az öreg kommunista hozzáálás, hogy büntessünk meg száz ártatlant is inkább, nehogy egy bűnös megszabaduljon. (Bár, ott, ugye, szándékosan büntették a nyilvánvalóan ártatlanz is, hogy érezze a polgár a hatalom erejét.)

Alapvetően bízunk az emberekben, vagy gatsynek tartjuk őket. :)))

gatsy 2010.06.30. 12:12:28

@Sárfehér: úha, te még mindig azt hiszed, hogy a véleményeddel nem egyezik meg az enyém...pedig de
Még egyszer mondom, teljesen egyet értek azzal, amit írsz, csak retorikailag nem teljesen azt írtad le, amit szerettél volna kifejezni. Ennek elllenére érthető, és az én véleményemmel egyező, amit írsz.

Én sem vagyok a tömeges büntetés híve. Ha az állam valakit megakar büntetni, dolgozzan rajta, bizonyítsa be, hogy rosszúton jár.

Részemről a téme befejezve.

A nevemmel kérlek ne poénkodj, én sem tettem a tiéddel, pedig eszembe juthana róla egy két dolog. Pláne, hogy nemm is úgy ejtem, mint ahogy te gondolod. Köszi!

gatsy 2010.06.30. 12:13:50

@Sárfehér:
Ps.: Szerintem alapvetően az emberek azon részében bízunk, akik megérdemlik, a többiek meg küzdjenek

Sárfehér 2010.06.30. 13:02:08

@gatsy: Hát pedig én mindeddig azt hittem, hogy a becéket poénból választják az emberek. Egyébként meg tettem utána izét, somolyt.

réce 2010.06.30. 19:42:06

@gatsy
Egyébként otthon is lehet jót főzni...Az alapanyag és a miért a fontos.
Viszont, ha most bemész egy két étterembe pubba Budapesten, ihatsz olyan sz..r, büdös, és hibás, italokat, amit sajnos pálinkának hívhatnak. Legyen az "menyországbéli"
vagy a "pokolból".
Próbáld ki, tuti hányás...

gatsy 2010.07.01. 15:09:12

@réce: nem is mondta egy szóval sem, hogy nem lehet. Sőt egyáltalán nem is mondtam a főzésről semmi konkrétat (talán mert nem értek hozzá, kevesen vagyunk így az országban;) )

Sajnos tapasztaltam hogy egy csomó menő név mögött hígtrágya gyár van igazából...

pop simon 2010.07.01. 16:46:36

@gatsy: "Sajnos tapasztaltam hogy egy csomó menő név mögött hígtrágya gyár van igazából... "
köztük ezen blog gazdái...

epruvetta 2010.07.05. 13:59:46

Többen kértétek a kérdéseket, amelyeket Tibornak szegeztünk. Hát íme:

- Az Agárdi pálinkafőzde az elmúlt évben mindent megnyert a Destillatán, érthető okokból idén nem indultatok, ám meglepetésre beneveztetek a gyulai pálinkaversenyre, amire addig nem volt példa. Igaz, kiállítóként nem jelentetek meg a fesztiválon. Miért a verseny és a fesztivál miért nem?
- Van egy másik fesztivál ahol szintén nem találkozhatunk az Agárdi márkával, ez a Budapesti Pálinkafesztivál, holott az első években ott voltak. Mi az oka a távolmaradásotoknak?
- A brandépítés, vagyis a lédigben megvásárolt és márkanév alatt értékesített pálinka akár a jövőt is jelentheti, ha páldául átlépjük a határokat és jön egy kínai vevő, aki 2 millió palackot akar importálni. Ezt egy főzde képtelen kiszolgálni. Ez ártana a pálinka nevének?
- Mégis mi lehet a pálinka világsikerének az alapja?
- Korábban azt nyiltakoztad, hogy a pálinkát csak egyenes vonalban tudod elképzelni: 40 fokos, nincs ágy, nincs méz. Ettől csak a Szivar pálinkával (Érlelt aszútörköly) tértetek el, ami 45 fokos. Tart még az egyenes vonal?
- Mi a baj az ágyaspálinkával?
- És mit igyon az, aki az 50 fokos pálinkát szereti és azt mondja, számára a 40 fok kevés?
- Nemrégiben az Agárdi Pálinkafőzde három tulajdonosa közül egy kiszállt a vállalkozásból. Bírjátok ketten a tempót, hiszen sok a feladat: az Agárdi sortiment nőtt, az értékesített pálinka mennyisége nőtt, a pálinka, mint ital, mind brand egyre népszerűbb?
- Szinte az egész ország pálinkalázben ég az otthon főzés lehetőségétől. Igaz, a részleteket nem ismerjük, de, aki egy kis felelősséggel is viseltetik a pálinka presztizse iránt, illetve félti a szakmaiságot az minimum aggódik. A sokszor emlegetett osztrák mintát ha valaki ismeri, akkor az Vértes Tibor. De ők osztrákok. Jó lesz- e az, ha magyar ember szabadon főzheti ki a cefréjét, és most tudatosan nem a pálinka szót használtam?
- Kit tart a főzőmesterek közül a legtöbbre?
- Mi a kedvenc nem Agárdi pálinkája Vértes Tibornak?

Sárfehér 2010.07.05. 14:21:54

"...jön egy kínai vevő, aki 2 millió palackot akar importálni..."

Bocs, hogy belekotyogok, de ez elég ostoba kérdés. A példa kedvéért elképzelem, hogy jön egy kínai vevő, és kétmillió palack Sató Margót akar venni Bordeaux-ban. Vagy ugyanennyi natúresszenciát Tokajban.

Szóval, szerintem nincs baj a lédig állapotú felvásárlással, és márkanév alatti értékesítéssel, de az egy másik pálya. A magam részéről pl. nem veszek olyan pálinkát, ami mögött nincs főzde, mert akkor lutri, hogy mi lesz a palackban.

Bor tekintetében volt ilyen próbálkozás, pl. a Promontorbor. Itt viszont minden palackon rajta volt, hogy kié az a bor, és hol palackozták. A Promontorbor palackban lévő Dereszla aszút vagy Demeter Egri cuvee-t minden további nélkül megvettem.

Sárfehér 2010.07.05. 14:23:55

"Mégis mi lehet a pálinka világsikerének az alapja?"

Bocs, megint kotyogok:

Az, ha ugyanúgy, mint Ausztriában, rengeteg - falvanként három - kis, jó minőséget készítő főzde lesz a nagyok mellett Magyarországon. Azaz a házi főzés tényleges, és nem formális engedélyezése.

réce 2010.07.06. 09:48:26

@epruvetta
Köszönjük a kérdéseket.
Egyébként ahogy láttam a honlapjukon Gyulán nem először indultak.
+ egy kérdés ami érdekelne ? Miért nyitott főzdét magyarrszágon?

E.G.O. 2010.07.06. 22:43:34

A kérdéseket, főleg az elejét elnézve nem is csodálkozom...

Valaki már kérdezte: kié is ez a blog?:)

Sárfehér 2010.07.13. 11:44:00

@pakec:

Kösz a linket!

Sajnos, a vg-be valamiért nem lehet regisztrálni, úgyhogy ide írom: Piros úr szerint olyan nincs az Únióban, hogy ötven liter páleszt adómentesen lehessen otthon főzni.

Valamiről lemaradtam? Szlovéniát és Romániát időközben kizárták volna az Únióból?

Sárfehér 2010.07.13. 11:46:00

@pakec: Ja, és Vértes Tibor nyilatkozata teljesen korrekt, az más kérdés, hogy így a másik nyilatkozattal összefésülve mi marad meg a felületes nézőben. Újságírói etika, ó...

Dr.Sólyom Lajos 2010.07.19. 09:22:50

Tisztelt "Epruvetta" !
Csak szeretném kiegészíteni a korábbi hozzászólásokat azzal , hogy a PÁLINKAVILÁG című folyóirat 2009.szeptemberi számában is nyilatkozott , jelzem nem is röviden és nagyon szimpatikusan.
El kellene gondolkodniuk :
"nem az Önök készülékében van a hiba ? "

c2h6o 2010.08.03. 16:04:55

szerintem egyszerű oka van. a rézangyal által képviselt pálinkajövővel nem ért egyet, ti pedig a rézangyal holdudvarban vagytok. ezért "diplomatikusan" nem él nálatok az interjú lehetőségével. tán ezért nincs ott az Agárdi a Budapesti Pálinkafesztiválon sem. de szerintem ezt a választ ti is tudjátok, csak kommentben szerettétek volna viszontlátni, nem?
süti beállítások módosítása