A kerti faházban csoda készül, még ha csak a barátok, ismerősök találkozhatnak is vele. Meg én egy kicsit. Volt szerencsém meglátogatni Gábort, aki otthon főzi a pálinkát. Nagy lelkesedéssel, és egészen jó érzékkel.
- A körte éppen kész lett, most a birs vége jön le – invitál hátra, a kert végébe Gábor. – Olyan gyümölcsből főzök pálinkát, amit éppen meg tudok szerezni. A nagybanira járok ki, onnan hozom a cefrének valót, de kizárólag jó minőségű, étkezési gyümölcsöt. Persze, attól is függ, mi mennyibe kerül éppen.
Tőzegáfonya, alma. Abból lesz pálinka, amiből jó minőségűt találni a piacon
Az udvaron elsőként egy magozó géppel találkozom (a nagyfenekű furanevű kutyán kívül), ami idei szerzemény.
- Miután elhozom a gyümölcsöt, feldolgozom: mosom, kimagozom, és utána megy a hordókba. Az idén vettem ezt a magozó gépet – mondja a kis házi manufaktúra tulajdonosa.
Helyes kis magozó gép a kert oldalában
A következő utunkba akadó dolog a körte- és almadaráló, ami szintén nagyon hasznos találmány. Viszont Gábor szerint nem viszi a birset, mert az elég kemény. Ennek okán gyorsan be is szerzett egy másik gépet: egy békebeli, muzeális, 110 éves öntöttvas darálót.
- Ebben van anyag – mondja a vasfogakra mutatva. És valóban. Zseniális!
Békebeli gyümölcs daráló. Mondhatni nem fog rajta az idő vasfoga
Gábor egyébként eleinte autodidakta módon tanulta a pálinkafőzést, egy ideje pedig suliba jár, hogy elsajátítsa a tudást.
- Korábban nem is szerettem a pálinkát. Aztán elkezdtem inni, de nem ízlett. Ma már nem csodálkozom azon, hogy miért. Amiket akkor ittunk, borzasztóak voltak. Ezért is kezdtem el magamnak főzni, hogy jót ihassunk a barátokkal – mondja, miközben belépünk a kis kerti faházba. - Egylépcsős géppel dolgozom, ez egy duplafalú, saválló, öt réztányéros főzőberendezés. Ez még akkor jó, amikor az ember tanul. Amikor még nem tudja, milyet kell venni. Ez még például vékony páracsővel készült, szóval, nem az igazi, maradjunk annyiban! A trafóolajjal töltött duplafalnak köszönhetően viszont nem ég le benne semmi, és ez nagyon jó. De azért már csináltatom a több lépcsős berendezést, azt jövőre hozom el – teszi hozzá egy kisgyerek kaján vigyorával az arcán.
Na, itt készül a csoda. Ugye, nem is tűnik olyan bonyolultnak?
Én meg azt teszem hozzá, hogy hiába a sufnituning, Gábor pálinkája helyi versenyeken már most arany-, illetve ezüstérmeket nyert, amit a falakon lógó oklevelek is bizonyítanak. És mivel magam is kóstoltam, nyugodt szívvel állíthatom, hogy ha valaha arra adná a fejét, felvehetné a versenyt sok kisebb, de még nagyobb főzdével is.
Hogy a cefrét tárolni tudja, a kis faházat tavaly kibővítette, itt találhatók a hordók. Büszkén, és sorban mutatja: jonatán, körte, és golden. Miután ránéz a csöpögő pálinkára, a házba megyünk, hogy megmutassa a félretett büszkeségeit.
Borpárlat tőzegáfonya ágyon - kísérletezni legalább olyan jó, mint pálinkát főzni
Merthogy készített már borpárlatot tőzegáfonya ágyon, érlelt pálinkákat, mindenfélét, amit a barátok, rokonok szeretnének. Még saját címkét is gyárt számítógépen, hogy igazán ízlésesen ajándékozhassa meg azokat, akik megérdemlik. Szóval, aki otthonfőzésre adná a fejét, ne habozzon, vegyen példát Gáborról! Aztán meg hívjon meg engem bemutatóra