rövidazélet

A belváros és a szállodasor alul teljesített

2010. december 16. 12:18 - rcsdaniella

 

Legutóbbi kocsmatesztünk alkalmával a belvárost és a szállodasor környékét céloztuk meg, szerettük volna letesztelni, hol mivel itatják az embert. A tapasztalat azt mutatja, hogy a minőségre még az ötcsillagos szállodákban sem mindig adnak. Ami azért is szomorú, mert – lévén, hogy hungarikum – nem mindegy, hogy a külföldiek milyen pálinkát kóstolnak.

Az értékelési szempontjainkról itt olvashatsz. 

Jó TERV- nek tűnt

Még valamikor a nyáron fedeztük fel ezt a kis kocsmát az V. kerületben. Kívülről nagyon hangulatosnak tűnt, ezért mindenképp szerettük volna kipróbálni, milyen belülről. Sajnos, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Először is, olyan füst van, hogy nem nagyon bírsz 10 percnél tovább megmaradni. Aztán, itallap van ugyan, de csak kérésre adják oda (ellopják!!) és attól sem leszel boldogabb. A pálinkák között ül a Fütyülős (nem hiszem el, hogy még van ember, aki az unalomig csépelt szidalmak után ezt pálinkának véli), Rézangyal és Panyolai van. A pincérnő kajszit ajánl, de azt nem tudja megmondani, miért épp azt. Nem is győz meg: almát és feketecseresznyét rendelünk. Az első kérdésnél – mi a különbség a szeszesital és a pálinka között – belezavarodik a dolgokba, látszik rajta, hogy a pokolba kívánja a kíváncsiskodó vendégeket, vagyis minket. Több kérdésre mondjuk nincs is lehetőségünk, mert hátat fordít és soha többé nem tér vissza. Ekkor feltűnik, hogy a Zwack is van, igaz, azt ő sem említette. Az árak egyébként belvárosi viszonylatban véve egész jók, Rézangyalt 345-ért és 690-ért kapni, a Panyolai 290-580, míg a Fütyülős 230-460 forint. A pálinkát hűtött, snapszos pohárban hozza, szerinte ugyanis „így is szokták”.

 

 

 

Az értékelés
Választék: 2,5
Kiszolgálás: 2
Szakmai hozzáértés: 2
Környezet: -1
 


Négykert 

Az egy sarokkal arrébb lévő Ötkert gyakorlatilag átvette a Romkert helyét. Igényes berendezéssel, jó zenékkel, normális környezetben szórakoztat. Igaz, hétvégenként elviselhetetlenül sokan vannak, de a csütörtök este tömeg szempontjából tűrhető. A pultos fiú mindenre válaszol (mosolyogva!) és érti is a dolgát. Kicsit zokon veszem mondjuk, hogy rám néz és Vilmoskörtét ajánl, de mivel van Márton és Lányai málnájuk, sokáig nem töröm rajta a fejem, vajon miért. Az italokat sima pohárban kapjuk, de legalább nincsenek behűtve. Barátaimmal megállapítjuk, hogy ez egy tipikus 4-es hely.

 

Az értékelés
Választék: 4
Kiszolgálás: 4
Szakmai hozzáértés: 4
Környezet: 4
 

 

Sofitel - "a pálinka flight" kihagyható

Az elegáns szálloda környezete hibátlan. Pálinkát inni, miközben halk zene szól és a kanapéról a Duna korzót bámulod, nahát, az leírhatatlan. Lehet. Merthogy nem pont így sikerül a próba. Képzeletbeli boldogságom addig tart, amíg ki nem jön az egyébként már émelyítően bájos felszolgáló srác. „Kóser pálinkátok van? Ez a lány zsidó” – mutat rám R barátom és még mielőtt felocsúdnék a meghökkenésből, egy újabba esek, mert látom, hogy a pincér rettentően zavarba jön és gyorsan elszalad a pult felé. Nem tudom, hogy a zsidó vagy a kóser szavak voltak-e rá ilyen hatással, de végül is mindegy, mert azzal jön vissza, hogy rettentően sajnálja, de csak „pálinka flight”-juk van. What? Közben végig rám néz, én meg azon gondolkodom, ha tudná, hogy valójában katolikus palóclány vagyok, akkor hogy viselkedne. Zwack barack, málna, szilva – ez van a fantázianévvel ellátott tartó 3 kis kémcsőjében. Attól tartok, ha ezt megiszom, tényleg kitérek a hitemből, úgyhogy inkább kihagyom. Egyedül a szilvába dugom bele a nyelvem: büdös, utópárlatos. Tragédia, hogy a budapesti elit szállodák egyikében ilyen pálinkaválaszték van, és ilyen hozzáértéssel párosul. Ezek után nem csodálom, hogy a külföldiek zöme még mindig nem ismeri ezt az egyébként magyar kincset.
 

 

Az értékelés
Választék: 1
Kiszolgálás: 4
Szakmai hozzáértés: 2
Környezet: 5
 

 
Intercontinental - ahol Szicsek az úr

Az én ízlésemtől ez a hotel távol áll, kicsit szocreálnak tűnik, és igazából a bár résznek sincs túl sok hangulata. De legalább a hozzáértéssel nincs baj. A pultos tudja, mi a különbség pálinka és nem pálinka között, fapofával és monoton hangon ugyan, de elmagyarázza. 2 ezer forint/ 4 cent, Vilmos, Kosher és Szicsek van. Utóbbiból egész nagy a választék. Szimpatikus az is, hogy a külföldiek számára a pulton leírás található arról, mi is az a pálinka. (Ha a rosszkedvű pincérnek nem lenne kedve ezredszerre is elmagyarázni?) Itt is hűtött pohárba kapjuk az italt, annak ellenére, hogy a pincér tudja, nem így kell. Ezt magyarázza meg valaki!
 

 

Az értékelés
Választék: 2
Kiszolgálás: 3
Szakmai hozzáértés: 4
Környezet: 4
 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr232512803

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ötkert 2010.12.21. 09:14:11

Helyszín: 1051 Bp., Zrínyi u. 4. Látogatás: 2010. szeptember 8. 19:10-21:10 > A berendezés mindenkit megindít: szerény négyfős társaságunk gyerekkora kodak-ként pereg, akárcsak az es...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.12.17. 19:42:55

Rendre érdeklődve olvasom a "pálinkatúra" történéseit, a kritikus és joggal kifogásolt eseteket. Hangsúlyozom, az esetek jelentős kritikáival egyetértek, az említett hiányosságok sokszor megdöbbentőek.
Viszont az is rendre érzékelhető, és ezért kár, kár de mintha a "helyzetértékelések" olykor előpárlat-típusú irritáló elfogultságot, tipikus utópárlati fajsúlyosságú pártosságot mutatnak! Ez zavaró, és nem látom a kritizált cég, vagy annak termékének hiteles szakmai kritikáját, csak a düh vezérelte szakmaiatlan elutasítást! Mindezzel szemben a "baráti" cégek termékei rendre hibátlanok, sőt azok a gyors teszteken rendre jó minősítést kapnak, ami persze szakmai értelemben lehetetlen!
Így aztán a kérdés az, hol keresendő az ügy értelme? A szubjektivizmusban? Ez lehet, ez nem is baj, de hiteles szakmai indok ekkor sem ártana!
süti beállítások módosítása