rövidazélet

Magyar-Orosz Gasztro barátság

2013. november 12. 00:27 - KicsiÉN

magyar-orosz

Orosz zsarkoje

Egy nyári estén kedvenc orosz barátommal, miután megkóstoltunk néhány igazán jó

pálinkát, arról kezdtünk el beszélgetni, milyen szaftos ételek illenének ezekhez az italokhoz.

Én egy jó kis csülökre gondoltam, amire ő káposztával felelt. Elkezdtük egyre mélyebben

beleásni magunkat az ízek kavalkádjába, annyira, hogy már az elkészítés módjánál és a

saját konyhai szokásainknál tartottunk. A beszélgetés ihletésére gondoltam, utánanéznék

a két nemzet konyhájának: milyen ételeket vettünk át az orosz konyhából és ők milyen

újdonságokkal gazdagították tudásukat a magyar konyha hatására. Azt hiszem, keresgélésem

eredményét érdemes megosztanom.

Orosz barátommal mindketten egyetértettünk abban, hogy a kísérőital nem lehet más,

csak pálinka. Persze nem akarjuk a vodkát degradálni de, hogy jól mutassuk be a két nemzet

kapcsolódását, ahhoz a gyümölcsből készült nedű izgalmasabb.

Hol is kezdjük? Az első dolgunk az volt, hogy az eredetét keressük meg az ételeknek és azt,

hogy a régmúltban miként találtak ki egy-egy ételt és hogyan tálalták azt az akkori chefek.

Az első zseniális receptünk a zsárkoje malac.



A zsárkoje szó az orosz "zsár" szóból ered, ami sütést, sütnit jelent. A tradicionális zsárkoje
kemencében készül, vagy sütőben. Pontos történeti feljegyzés nincs arról, hogy mikor készült
az első zsárkoje, de az biztos, hogy a 17. században I. Alekszej orosz cár (Romanov ház)
esküvőjén a második fogás zsárkoje volt. Azután lett az étel a leves után a kötelező második
fogás a cári vacsorákon és a nemesek vacsoráin. Amennyiben több étel is volt, a zsárkoje volt az utolsó, a főfogás.
Egy olyan történet is kering, miszerint II. Károly angol király ellátogatott egyszer
Oroszországba és ott a vacsoránál természetesen zsárkoje volt az étel. Annyira ízlett neki, hogy elővette a kardját, felállt és nemesi címet adott az ételnek. Mondván annyira finom, hogy ez csak nemesi lehet. A zsárkoje, mint sütési módszer mindenhol megfordult a világban,
ezért nem csak orosz étel. Fontos hogy nagyon szaftosnak kell maradnia a húsnak. Elősütésnél nem is sózzuk ezért. Készülhet mindenből, ami hús, hal kivételével.

A recept a következő:

Zsárkoje malac cserépedényben, 4 főre.

Hozzávalók:

 - Bőrös süldő comb

- 0.5 kg

- 0.8 kg

- Húsalaplé - 1l

- Burgonya - 5 közepes fej

- Sárgarépa - 1 nagy

- Hagyma - 1 fej

- Fokhagyma - 4 nagy gerezd

- Petrezselyem - 1 nagy csokor (ízlés szerint)

- Kapor - 1 nagy csokor (ízlés szerint)

- Feketebors

- Zsiradék (Zsír)

- Vaj - 80-100g

- Babérlevél - 2db

fotó.JPG

Elkészítés:  A húst felkockázzuk és megpirítjuk az összes oldalát forró zsírban, nem sózzuk.
Nem kell sok zsírt használni. Amikor kapott egy kis barnás kérget félretesszük. A burgonyát felkockázzuk, és kevés zsiradékban elősütjük, hogy szépen megpiruljon. A sárgarépát karikára vágjuk vagy kockázzuk, és ugyanúgy elősütjük, mint burgonyát. A hagymát felkarikázzuk, és szintén elősütjük. Ezt lehet akár a sorrendet megtartva egy edényben is csinálni. A sütőt 170-180 fokra előmelegítjük. A cserépedény (jénai tál is lehet) alját vajjal kikenem és beleteszem az előkészített alapanyagokat a következő sorrendben: Hús, burgonya, hagyma, sárgarépa, petrezselyem-kapor. Sózzuk, borsozzuk beledobjuk a babérlevelet. Az egészet felöntjük forró húsalaplével, addig hogy éppen, hogy ellepje az alapanyagokat.

fotó-2.JPG
Betesszük a sütőbe fedő nélkül és kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát megszórva vele a zsárkoje tetejét. Illetve szórhatunk egy újabb adag kaprot, és petrezselymet. Sütőből kivéve azonnal tálalható. Van, aki tejföllel
fotó-3.JPG

Ehhez az ételhez pedig nem mást, mint a Harmatrázó főzde piros alma pálinkáját választottuk.
Amit illik tudni a főzdéről, Albertirsán található, 400 hektáros saját gyümölcsös is tartozik hozzá. Innen származik a pálinkák alapanyaga. A pici, egykezes főzdéből kerülnek ki a 40-45%-os Harmatrázó pálinkák, immáron 4. éve.fotó-1.JPG

És hogy miért épp ezt a pálinkát választottuk? Azok a friss aromajegyek, amiket a pálinka alapanyagául szolgáló almafajta képvisel, tökéletesen passzolnak a malachoz, tehát kijelenthetjük, hogy az alma nagyon jó párosítás e nemes sülthöz, akár így folyékony formában is. Mi szerettük, remélem ti is fogjátok!

приятного аппетита- vagyis Jó Étvágyat!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr655628457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.