rövidazélet

Mától kapható a Márton és Lányai Crystallum

2015. december 10. 14:15 - HoldvilÁgi

 

 

crystallum.jpg 

 

Kereskedelmi forgalomba került az ország egyik legelismertebb prémium párlatokat előállító családi manufakturájának új csúcsterméke, a Márton és Lányai Crystallum. Az első szuperprémium kategóriás pálinkakülönlegesség megjelenésének alkalmából a hazai gasztronómia meghatározó egyéniségeinek résztvételével tartottak exkluzív szakmai beszélgetést a csúcsgasztronómia és a magyar pálinkakultúra kapcsolatáról.

A kilencszeres Destillata aranyérmes Márton János főzőmester által készített párlat egyedi Ajka kristály üvegben, kizárólag néhány csúcsgasztronómiát képviselő étteremben lesz megvásárolható. Az esemény alkalmából az első magyar Michelin-csillagos étterem májusban nyílt testvéréttermében, a Costes Downtownban Tischler Petra, a Costes Downtown sous chefje, Márton János főzőmester, Harmath Csaba gasztronómiai szakértő és Borbáth Gabriella pálinkaszakértő beszélgetett a fine dining és a magyar pálinkakultúra kapcsolatáról és helyzetéről.

 

baksagabor_20151208_00110.jpg

 

A kilencvenes évek végén és még a kétezres évek elején kapható pálinkák minősége is jelentősen elmaradt a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő gyümölcspárlatok minőségétől. Annak idején a 2004-es EU rendelet adott alapot annak, hogy a helyzet megváltozhasson. A következő évben már megrendezték az első Budapesti Pálinka Fesztivált és a kereskedelmi főzdék marketing tevékenységének hatására a pálinka napjainkra divattermékké vált”- mondta el Márton János, a Márton és Lányai pálinkaház főzőmestere.

 

Tischler Petra szerint ezzel a folyamattal párhuzamosan a pálinka fogyasztási szokások is változtak:

“Régebben jellemzően étkezés előtt ittak az emberek pálinkát. Ma már nem jellemző, hogy az étkezés melyik szakaszában fogyasztunk, lehet a végén, sőt akár közben is. Másrészről az ízlés változásában is kirajzolódni látszik egy ív. Kezdetben jellemző volt az alapízekhez (pl. szilva, barack) való ragaszkodás, később az egyre több ízváltozat megjelenésének hatására kialakult egy nyitottság a különböző érdekességek, például a vadgyümölcsökből készült pálinkák irányába. Mostanában azonban azt tapasztaljuk, hogy vendégeink egyre jobban visszatérnek az alapízekhez, miközben a minőség iránti igény folymatosan fokozódik” – mondta el a Costes Downtown sous chef-je.

 

baksagabor_20151208_00128.jpg

 

A beszélgetés kiemelt témája volt a korlátozott mennyiségben készített, csúcsminőségű párlatok megjelenése a pálinkapiacon, amelyek még a gasztronómia legmagasabb fokát képviselő étteremek kínálatában is kiemelkedő minőséget képviselnek.

 

„A prémium felett elhelyezkedő kategória esetében már nem a piaci igényeknek való megfelelés a cél. Egy szuperprémium kategóriás főzet a főzőmester minden energiáját és legjobb tudását tartalmazza. Nem feltétlenül a fogyasztói ízlésnek próbál megfelelni, hanem inkább a főzőmester egyéniségét tükrözik. Mindennek tökéletes páldája a Márton János által hosszú kísérletezéssel töltött évek után megalkotott Márton és Lányai Crystallum  -  mondta el a rendezvényen Borbáth Gabriella pálinkaszakértő.

 

Az ország legértékesebb pálinkáját a főzőmester elsősorban magának és családjának készítette, kifejezetten ritka alkalmakra. Gondosan „babusgatva” tartotta éveken át, de mostantól 100-100 palack forgalomba kerül, mint az egyik legelismertebb pálinka manufaktúra új csúcstétele.

 baksagabor_20151208_00001.jpg

 

A Crystallum a Márton és Lányai prémium pálinkánkkal azonos gyümölcsalapanyag feldolgozásával készül: az adott napon leszedett gyümölcs a következő nap délelőttjén az erjesztőkádba kerül, a kierjedést követően pedig legkésőbb tíz napon belül a főzőüstbe. A prémium termékeket felülmúló minőséget az biztosítja, hogy -  a főzési folyamatot gyakorlatilag aromavadászattá fejlesztve - a négy főből álló tesztelő csapat csak a vizsgált minták legjobbnak ítélt kb. 2-4%-át teszi félre. Így, kizárólag a legjobb minták házasításával születik meg a Crystallum. A termék a beltartalomhoz méltó csomagolást kapott: a díszdobozban egy egyedi Ajka kristály üvegbe töltött Crystallum, és két hozzá illő pohár is taláható.

 

„Márton János, a hazai pálinkakészítés kiemelkedő alakja, több mint 150 hazai és nemzetközi díj birtokosa. Az ő személye és szakmai pályafutása alkalmas rá, hogy láthatóvá tegyük a pálinkaértő közönség számára, milyen úton járnak azok a főzőmesterek, akik a gyümölcsök lepárlásának művészi szintre fejlesztésével létre akarják hozni a tökéletes párlatot. Fontos látni, hogy a szürke hétköznapok során milyen állhatatos munkára van szükség ahhoz, hogy a mesterek végül megkapják a munkájukért járó méltó elismerést, és mindnyájunk büszkeségére termékeiket a nemzetközileg is jegyzett budapesti éttermekben láthassa viszont a magyar és külföldi nagyközönség” – mondta el Harmath Csaba, gasztronómiai szakértő.

 

 

A Crystallum új utat nyit a pálinkakészítés világában. Kíváncsian várjuk a folytatást!

 

 baksagabor_20151208_00146.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr848154274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.