rövidazélet

Szarvas kolbászos, pálinkás keddi este

2016. március 02. 16:59 - HoldvilÁgi

Egy izgalmas kóstolón vettünk részt tegnap párommal a Szimpla Háztájiban. Detky András szarvas kolbászkészítő mester és Borbáth Gabriella pálinkaszakértő közösen meséltek nekünk a vadászatról, pálinkáról, kolbász- és pálinkakészítésről.

12043779_1295742710441104_166223828_o.jpg12810055_1295742690441106_1894278737_o.jpg

Detky András édesapja már a háború előtt is vadászott. A 60-as évektől, mikor újra engedélyezték a vadászatot, András is eljárt vadlesre, felesége és édesanyja is vadászik. Édesanyja Magyarország legidősebb vadásznője, 89 éves és még aktívan vadászik!
András pörköltjével díjakat nyer és kolbászok készítésében is kiváló. Receptjeit tizenéves korában kapta és azóta nem sokat változtatott rajtuk.
Egy vadász nem csak vadászik, a gazdálkodás is nagyon fontos az adott területen, hogy a vadállomány ideális legyen. Ezt csak alázattal, a vadak felé tanúsított tisztelettel és fegyelmezetten lehet végezni.
A vadhús feldolgozás szigorú törvényeiről, a szalonka vadászatról, a magyarországi vadásztársaságokról és a pálinkáról meséltek, míg mi kóstoltunk.

 1. Békési köszméte pálinka – Csemege 50% szarvas - 50% mangalica kolbász
  A köszméte, más néven egres akkor érett meg a szüretre, mikor színe kicsit barnás lesz, a cefrézés során a magot és szőröket úgy tudják eltávolítani, hogy többször átpasszírozzák apró lyukú szitán. Kétszeri lepárlással készül ez a karakteres, fanyar pálinka.
  Nem gondoltam, hogy ennyire fog ízleni a szarvas kolbász, kellemes, nem hivalkodik benne egyik fűszer sem, de érződik, hogy van benne.

 2. Márton és Lányai kökény pálinka – Csemege mangalica szalámi
  Ez a kökény pálinka a tornyos lepárlásnak köszönhetően egy könnyedebb tétel, intenzív illattal rendelkezik, azonban fantasztikusan hozza a vadgyümölcs ízét is. Szárazpróbájakor is érződik a kék gyümölcs illata.
  A szalámi a 7 hónapos érlelés miatt adhat egy kis sajt érzetet, de András biztosított minket, hogy nincsen benne sajt, sőt semmi más, a húson és a néhány fűszeren kívül!

 3. Márton és Lányai Szeremley rizling szőlőpálinka – Enyhén csípős 50% szarvas - 50% mangalica kolbász
  A Szeremley pincészet hidegebb helyen, mészköves talajon termett szőlőjéből készült pálinka karakteres íz jegyekkel rendelkezik. Jól illett az enyhén csípős kolbászhoz.

 4. Rézangyal 55% meggypálinka – Enyhén csípős mangalica szalámi
  A meggy egy fűszeresebb gyümölcs, mely ebben a pálinkában is érezhető és pont emiatt illik ehhez az enyhén csípős, kicsit fűszeres szalámihoz.

 5. Békési csipkebogyó pálinka – Pikáns szarvas kolbász
  A csipkebogyó szintén egy szőrös, magvas vadgyümölcs, így hasonlóan a köszmétéhez nem könnyű a feldolgozása.
  A szarvas kolbász 65% szarvashúst és 35% szalonnát tartalmaz, azért mert a szarvas húsa nem elég zsíros a kolbászkészítéshez. A szarvas faggyú erre a célra nem alkalmas, azonban az idős emberek repedezett bőrére kenve csodákat művel!
  Gabi az intenzív csípősséget egy általa szedett és készített csipkebogyó-karamellel próbálta ellensúlyozni, ami nekünk nagyon bejött! Fantasztikus volt a sós, csípős kolbász és a gyümölcsös, édeskés karamell összhangja.

 

12809934_1295742850441090_1469393573_o.jpg

András elmondása szerint manapság hazánkban a vadhús fogyasztása növekvőben van. A vadhús egészséges, egészen más íze van, mint a bolti húsoknak, eltarthatósága is sokkal jobb. Ha kedvet kaptál a vadhúsfogyasztáshoz, a vasárnapi Szimpla piacon megtalálod a Detky Vad Kft. termékeit!

Szólj hozzá!