rövidazélet

Így kerülhetünk a béka feneke fölé

2010. április 06. 00:54 - Paul Inka_

Még ha nem is vagyok oda a pálinkaversenyek érmeiért, az már most biztos: olykor lélekjavító is lehet egy győztes pálinka. A Destillata aranyérmeseiből kóstoltam hármat, meggyőztek, de a kérdés kérdés maradt: spárgából mi a fenéért főz valaki pálinkát?

A magyar nemzetgyőztes német ember, aki nem főz sok pálinkát

 

Akadnak az embernek olyan pillanatai, amikor azt hiszi, hogy hűha, pedig dehogy. Aztán olyan is, amikor a béka feneke is túl magasnak látszik és hirtelen a mennyben érzi magát. És akkor most hogy? Van magyarázat: pálinkakóstolás. A feladat: az első vagy a második állapot miatt fogtam tollat, miután megkóstoltam hármat az idei Destillata aranyérmeseiből? Némely krimiben ez csak a végén derülne ki, én előre elárulom: az utóbbi, némi felhanggal.

Először a felhangról. Nagyon nem díjazom, amikor nemzetközi versenyre olyan párlattal nevez valaki, amiből alig harminc liter készült. Ilyen a Brill Pálinkaház spárga párlata. Azt meg aztán mégkevésbé, amikor olyan nemzetgyőztesünk van, aki bevallottan mindösszesen 3000 liter pálinkát főz. Ez, ha megengedőek vagyunk és hektoliterfokban számoljuk is, csak 6 ezer liter 50 fokos pálinka, vagyis 12 ezer féliteres palack. Bocs, de ennél Bolyhosék csak ágyas cigánymeggyből többet palackoznak egy évben. Hát, többek között ezért nem sok az a 3 ezer liter. Ezzel kimerészkedni még a magyar piacra is bátorság, még ha jó is az a pálesz. Roland Zimek efféle bátor ember, merthogy róla van szó.

Még valami: nem vagyok oda a pálinkaversenyek érmeiért. Rendben, szakmailag szükséges rossz, mégiscsak kíváncsi a főzőmester, hol is tart, és mit mondanak a profi ítészek. De egyébként nem vezet sehova. Szerintem. Jó rá büszkének lenni, meg mutogatni, meg minden, de különben? Nem az érem színe és mennyisége számít, hanem az: az igazi zsűrinek, a fogyasztónak kell vagy nem. Szereti vagy nem. Én a pálinkát szeretem nem az érmeket. Ezért kissé távolságtartóan, érzelmileg földközeli állapotban, nem túl vérmes reményekkel álltam neki a három aranyérmesnek, meg amúgy is rossz passzban voltam éppen. Egy darabig. Aztán ez a három tétel jól fejbe is kólintott. Már lélek kijózanítólag. Szarul voltam, de újra felismertem: a pálinka bizony jó dolog. Ez a három – felhang ide, felhang oda -, remek tétel, egytől egyig.

 

Brill Pálinkaház, spárga párlat 2009, 40%

Aki már evett spárgát csőben sütve, vagy csak egy könnyű spárgalevest, vagy amúgy lengyelesen, tudja milyen a spárga illata. Ez a párlat pont olyan. Intenzív, mintha éppen ott helyben pucolná az ember, orrbafutó, kellemes. Az íze pedig tényleg rendben van. Igazi spárga, kis citrom, enyhe fűszerek, belekötni sem lehet. Nincs elő-, nincs utópárlat, nincs más csak a szerethetőség. Még ha spárgából is van.

A magyar spárgának nincs párja...

 

De mégis: spárgából pálinka (párlat)? Hát, ha igen, az feltétlen ilyen legyen. Tízből erős 9 pont. Azért a csajomnak nem vinnék belőle.

 

GUSTO Irsai Olivér szőlőpálinka 2009, 51%

Ki mer Márton János Irsai Olivérje után előállni ilyesmivel? Honnan a bátorság, kérem? Ez csak vesztes játszma lehet. Hát nem az. Jó pálinka, kellemes pálinka és nagyon iható. Illata szőlő, íze tipikus Irsai Olivér, utóíz hosszú muskotály. És majdnem hibátlan is (szakmai megnyugtatás: nem technológiai a probléma, az rendben van), egy kis fanyarság a parfűmösség mellett elkelne. Nekem. Ja és még valami, ami jó: az alkohol nem veri agyon a szőlőt. 9,5 pont. Ezt odaadnám a csajomnak.

 

Zimek Manufaktúra, áfonyapálinka 2008, 45%

Na, ezzel bajban vagyok. Kapott a Destillatán húszból 19 pontot, a legtöbbet a hazai pálinkákból és mégis. Lehet az a baj, hogy kevés áfonyát ettem életemben. Persze, hibátlan, technológiailag korrekt, szép pálinka, illatában, ízében tipikus áfonya, de nem illat- és ízbomba. Vagy legalábbis nem annyira amennyire a 19 ponttól várnám. Vagy jó ha visszafogott? Vagy túl sok az áfonyának a 45 fok? Vagy kevés? Bizonytalanabbb vagyok mint egy középparaszt. Nem tudom. Dicsérni is lehet: az utóíze bizony hosszú a javából. Szóval, tök jó, de valahogy nem ájultam el tőle. (Tudat alatt talán az is zavar, hogy max. lehet belőle 50 liter és akkor sokkal, de sokkal ütősebbnek kellene lennie!) Nálam 8 pont. Meglepném-e vele a csajomat? Fogalmam nincs.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr921919551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veér Farkas 2010.04.21. 22:25:19

Spárgából nem főz senki pálinkát, mivel azt csak gyümölcsből lehet, a spárga meg nem gyümölcs.

Szeszt, azt főzhet belőle.

E.G.O. 2010.05.03. 22:08:16

@Veér Farkas: Apró pici baki: senki nem nevezte pálinkának. Ezen a blogon sem. A hivatalos neve párlat. Mint minden olyannak, amely nem magyar vagy nem gyümölcs, tessék elolvasni a címkéket!
Szeszt azt tessék készíteni gabonából gondolom a spárga picit drága lehet hozzá. Beszólni úgy látom, ingyen van.
süti beállítások módosítása