Ha egy boltban eddig fejcsóválva álltatok volna a polc előtt, azon gondolkodva, vajon melyik a valóban jó minőségű - vagy egyáltalán, valódi - pálinka, akkor valószínűleg nektek megváltás a nemrég bevezetett pálinka védjegy. Aki meg eddig is tudta, mit válasszon, annak smafu. (Jajj, de csodás is ez a magyar nyelv.)
A Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére létrejött kiváló pálinka védjegyet csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg.
És, hogy mik a követelmények? Íme:
A pálinkavédjegy rendszer alapja a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során azt vizsgálják, hogy a pálinka összetevői megfelelnek-e a hatályban lévő jogszabálynak. Így elemzik például az alkohol-, a metanol- és a hidrogén-cianid-tartalmat.
A védjegyet jelző matricák öt évig érvényesek, és a termékeket évente többször is visszaellenőrizhetik. Szóval, hajrá, keressétek a kiváló termékeket, és le a szeszes italokkal!