rövidazélet

Ez nem használ a pálinkapiacnak!

2013. január 22. 16:10 - rcsdaniella

Mivel januártól 15 százalékkal emelkedett a jövedéki adó, a boltban vásárolt pálinka drágább lett, míg az otthon-, vagy bérfőzésben készített ital ára nem változott. Békési Zoli bácsival a hogyan továbbról beszélgettünk.

A Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnökségi tagja szerint – amíg a dohánytermékeknél bevált az adóemelés – a pálinkánál ronthat a helyzeten.
- Az emelés a szokásos évi költségvetési bevétel növekedést szolgálja – véli Békési Zoltán.
– A dohányterméknél természetes az akció, mert ott harc van a feketepiac ellen, de a pálinkánál – az otthonfőzés legalizálása óta – nem beszélhetünk feketepiacról. Nincs bejelentési kötelezettség, és nehéz ellenőrizni, ki mennyit főz. Persze, ha valaki az interneten hirdeti magát – ahogy erre volt már példa – az lebukik, de azért ilyenből kevés van. Az ismerősök azonban egymás közt adják-veszik a pálinkát, és bizony, míg a boltban egy jó minőségű pálinka ára literenként minimum 5000 forint, addig ugyanezt vagy hasonlót bérfőzetésben 2500-3000 forint/liter áron megkap az ember.

egyutt600.jpg


A főzdék számára a bérfőzetés csak félmegoldás, hiszen annak soha nem volt akkora haszna, mint a kereskedelmi pálinkagyártásnak.
- Családi vállalkozásnak az megfelel – ahogy én is kezdtem apámmal annak idején – de egy céget abból fenntartani nagyon nehéz – mondja Zoli bácsi. – Meglátjuk, hogyan alakul a jövő!        

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr775035230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása