A RUM
Karib eredetű ital.:
A rum min.37,5% alkoholtartalmú szeszesital, amelyet kizárólag a nádcukor gyártásakor keletkező melasz vagy a cukornád levéből nyert szirup alkoholos erjesztésével és lepárlásával állítanak elő.
A nedveket préselés során nyerik ki a növényből. Néhány rumot ebből a folyadékból készítenek kétszeres vagy folyamatos lepárlással.
A világosat kőrisfahordóban, a sötéteket tölgyfahordóban érlelik.
A vodka után a legerjedtebb alkohol.A ligth rumok illata és teste sokkal finomabb és lágyabb, mint a dark rumoké.A sötét fajták ízükben nehezebbek és sziruposabbak, amely színükből következik.
A brit tengerészeknél 1650-től napi negyed liter rum fejadag volt meghatározva.Sir Edward Vernon admirális határozata nyomán lecsökkentették a fejadagot és vizet kevertek hozzá.Így született a grog, ami az admirális gúnyneve is volt egyben.A Grog lett a tengerészek hivatalos itala.