Ismét szabadidős programot ajánlok a figyelmetekbe: lassan itt a tavasz, a napsütéses hétvégéken szakítsatok időt magatokra, és utazzatok Kecskemétre! Ha pedig a „hírös” városban jártok, el ne mulasszatok megismerkedni a pálinkás oldalával…
A városlátogatásnak azt a részét kihagynám a bejegyzésből, hogy miket kell látni. Nyilván meg fogjátok nézni a Cifrapalotát, a Nagytemplomot, a főteret, a belvárost, annak összes látnivalójával együtt. Amit viszont én ajánlok, az szintén kihagyhatatlan.
Ehhez elöljáróban csak annyit, hogy a kecskeméti barackpálinka eredetvédett magyar pálinka. A „kecskeméti” eredet megjelöléssel ellátott barackpálinka alapanyaga a Kecskemét környékén, környezetbarát termesztési technológiával termesztett és származási bizonyítvánnyal ellátott kajszi. És ehhez méltón a legtöbb helyen összefuthattok vele. A Kecskeméti Csárdában azonban biztosan, ahol egy mézzel dúsított változatát kínálják, desszert gyanánt. Semmiképp ne hagyjátok ki!
Ezután keressétek fel Bozsó János Gyűjteményét, ahol a magyar népi kultúra emlékeivel találkozhattok. Nagyon kedvesek a múzeum munkatársai, igazán izgalmas történeteket mesélnek el elődeinkről. Feltétlenül nézzétek meg a pálinkásüveg-gyűjteményét, amiből egy egész szekrényit találtok majd.
Aki pedig megismerkedne a pálinkakészítés fortélyaival, látogasson el a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrába, ahová előzetesen kell bejelentkezni. Itt megnézhetitek az új, és a régi főzdét is, amely a huszadik század elején épült, és ma már ipartörténeti emlék. A gyárlátogatás csúcspontja a pálinkák szakszerű megkóstolása, valamint a Zwack család és a manufaktúra történetének megtekintése. Útra fel!