rövidazélet

Budapest retro

2013. július 31. 09:16 - KicsiÉN

A Víziváros: Budapest városrésze, az I. és a II. kerületben a Budavári sikló, a 0-ás kilométerkő és a Clark Ádám tér látványosságaival. Így jellemzi a Wikipédia azt a kerületet, ahová a napokban ellátogattam és ahol eljutottam egy régi, a budapesti retro hangulatát visszaidéző borozóba. Se térkép, se buli ajánló oldal nem tünteti fel, és egyetlen posztolt, mosolygós facebook társasági kép sincs, ami itt készült volna. Ezt a helyet kevesen ismerhetik, de aki egyszer itt járt, soha nem felejti, és ha nem is állandó, de emlékeiben rendszeresen visszatérő vendég lesz! A hely, amiről most írok nem más, mint a Mátra borozó, mely 1947 óta a Corvin téren üzemel.

Külső portáján, klasszikus kovácsoltvasból készített szőlőt ábrázoló cégér, belül a’80-as évek polgári lakásait idéző barna-fehér kockás járólap és az igazi sörpados helyiség fogad. Már most imádom! Korán érkeztem, ezért nincsenek még sokan. Vendéglátónk a hőségtől tikkadt lendülettel üdvözöl bennünket, de már kérdezi is, milyen frissítővel szolgálhat. Amiért itt vagyok az nem más, mint a pálinka, de most még egy picit húzom az időt. Észreveszem: a régi fagylaltos kimérőből adják a fröccshöz való bort. Nem bírok ellenállni! Italomat fogyasztva körülnézek a polcon, ahol feltűnően sok, jó minőségű pálinkára téved a szemem.

mátra.jpg

Megkérem a makulátlan külsejű idős urat, aki nemcsak pultosként, hanem  tulajdonosként is van jelen, hogy meséljen nekem kicsit arról, hogyan is kerül ennyi jó pálinka egy borozóba. Gyorsan kiderült, hogy ide nem csak úgy besétált  valaki, aki rátukmálta portékáját. Itt, kérem,  igen szoros kapcsolat van a termelővel és a  termékekkel! A borokat 1992 óta ugyanattól a termelőtől vásárolja megszakítás nélkül, ami azért is figyelemre méltó, mert még tsz-időkben ígértették meg vele az akkori üzlettulajdonosok, hogy mindig a Mátra területéről fogja beszerezni a folyóborokat! A pálinkákkal viszont kicsit más a történet.

Az első 100 litert egy akkor még szabadon főző pálinkástól vásárolta, aki a nagy csodálkozás után csak 2 hét múlva szállította a rendelést, de ettől kezdve folyamatos ellátója lett a borozónak! A teljes elköteleződés akkor alakult ki, mikor megismerkedett a főzőmesterrel, akinek tudásában és szakértelmében a mai napig nem csalódott; hibátlan és igen  finom pálinkákat hoz az üzletbe. A szóban forgó főzde pedig nem más, mint  a Csetényi Pálinkafőzde! Az üzletben 21 féle pálinka íz kapható, a Csetényi mellett Márton és lányai, Agárdi és Magna pálinkák közül válogathatunk.

Beszélgetésünk közben kaptunk egy rögtönzött szederpálinka vakkóstolót, és igen, a Csetényi szeder tényleg finom! A kóstolgatások közepette könnyen megéhezik az ember fia, és legnagyobb örömömre van konyha, aminek slágerlistás borozó ételei a zsíros kenyér, a melegszendvics és persze a sült kolbász! Fel is került a korona mindennek a tetejére! Hirtelen minden gyerekkori élményem eszembe jutott, amit átéltem, nagymamám vastag falu bögréje, nagypapám boros sztorijai és vásári búcsúk sergős élményei! Mindent megettem, megittam, és imádtam!

kolbász_1.jpg

Azt gondolom, hogy a média által naggyá tett pubok mellett nem szabad elfelejtenünk az ilyen jellegű helyeket sem! Akár kutyasétáltatás közben vágyunk egy kis frissítőre, vagy bölcs gondolatainkat szeretnénk egy pohár bor vagy pálinka mellett megvitatni, ide bármikor betérhetünk, mert itt mindig barátként fogadják az embert.

 szendo.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr145435235

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.31. 11:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása