Csak egy lépés! – halljuk gyakran különböző helyszínek meghatározásakor. Ez a szólás ebben az esetben igaz is!
Ahogy a 70- es trolibusz Izabella utcai megállójában leszálltam szinte az arcomba mosolygott egy nagy rózsaszín elefánt. A Delirium Tremens belga sör arca, ami már utal arra, ahová tartok ott sok sör lesz!
De, ha pálinkára gondolok, akkor nem biztos, hogy jó irányba haladok. A sörözőbe belépve rögtön észrevehető a nem megszokott,,végső állomás'' kocsma hangulat. A falakon festmények lógnak, nem más alkotásai, mint Mihail Volkov orosz festőművészé. Igazán egyedivé teszik a helyszínt!
A pulthoz érve egy fiatal arcú fiú érdeklődik, hogy vagyunk és tudjuk-e már esetleg mit fogyasztunk?És akkor felteszem a rendhagyó, fontos kérdést: Mit ajánlasz?
Ákos, mint utólag kiderült, régóta dolgozik a vendéglátásban. Sok mindent látott és tapasztalt már, de a legfontosabb, nagy tapasztalattal rendelkezik a hely ital kínálatáról. Hallgatom, ahogy csillogó szemmel elkezdi felsorolni a majdnem 90 féle sör legkülönbözőbb választékát – a kókuszos, csokoládés söröktől kedve a bio sörökön át a hatféle csapolt sörig. Hihetetlen választék!DE hol van a pálinka?
Miután megbeszéltük a sörhöz fűződő csekély vonzalmamat, rátértünk a ház pálinkakínálatára. A márkahűség rögtön feltűnik, hiszen látványos a 21 féle Márkházi pálinka kínálata a 6 féle Madarasi pálinkával szemben! Meglepően nagy a választék, ezért elkezdem faggatni, hogy van-e olyan palack, amihez nem nyúltak hozzá még soha! Nincs!
Itt a pálinkaajánlás nem a lapról történik, hanem Ákos és kollégája, aki nem más, mint az édesapja, az általuk megkóstolt és kedvelt ízek közül szokott ajánlani! Viszont a magas alkoholfok sokszor nyer!
Nagyon tetszik, hogy olyan ízeket is vásároltak, mint a BoSzi, ami egy szilvapálinka boróka ágyon, vagy almapálinka csipkebogyó ágyon! Nem megszokott, mégis fogyasztják!
Mellettem ülő kísérőmtől megtudtam, van egy nagyon ütős sör- pálinka koktél. Nem másból, mint Floris Kriek meggyes sörből készül,ami azért is különleges, mert nem aromát használnak az ital készítésekor, hanem a szűretlen búzát 2 évig hagyják meggyágyon - nagyon kellemes!
Tehát ezt a sört és 4 cl meggypálinkát öntenek össze! Zseniális! Viszont, senki ne kezdjen azokra az élményeire gondolni, amikor ezzel az italkombinációval tette fel a koronát az éjszakájára, másnap pedig kapkodott az ásványvizes palack és a fejfájás csillapítók után, mert itt az nem lehetséges! Itt ugyanis tényleg a vendégért vannak a pultosok! Akin egy kicsit is a mértéktelen alkoholfogyasztás árnyéka is látszik, bizony nem kaphat erősebb italt, de még egy sört sem, viszont friss levegőt annál inkább!
Odafigyel a család arra, hogy senkinek se ajánljon néhány erősebb korsó sör után pálinkát, mert nem csak ők, de a lakók sem kedvelik a túl mámoros vendégeket és bizony a kerületre sem vetne jó fényt, ha ez is csak egy átlagos belvárosi kocsma lenne!
Sok a törzsvendég, és ez jó. Kellemes a hangulat, amit a család fontosnak tart. Úgy gondolják, hogy a kommunikáció és a törődés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hely megmaradjon olyannak, amilyennek az én tetszésemet is elnyerte!
Érdemes kipróbálni!