rövidazélet

Budavári Pálinka-és Kolbász fesztivál - ahogy mi láttuk!

2013. október 21. 22:18 - KicsiÉN

Alegría = Jó hangulat

 

Így jellemezték a Spanyolországból ide látogató vendégek október legkellemesebb fesztiválját a Budai Pálinka- és Kolbászfesztivált. A spanyol látogató számára szokatlan volt a 40%-os gyümölcs pálinka is, de ennek ellenére nagy lelkesedéssel kóstolgatták a jobbnál jobb italokat. A kulináris eseményt október 3-6-ig látogathatta a pálinka különlegességek iránt érdeklődő közönség.

 

Ha már spanyol vendégeink ilyen lelkesek voltak, én is úgy gondoltam gyorstalpalón növelem a rummal kapcsolatos ismereteimet a BOB bisztró standjánál, hiszen a fesztivál vendég párlata a rum volt. A kóstolgatást a remek napsütéses idő szinte megkövetelte, ezért különösen jól estek a bisztrósok által kevert koktél különlegességek. Ha már rum, megtudtam, hogy a változatos, karamellre vagy éppen csokoládéra emlékeztető ízét a Matusalem szén szűrőkön keresztüli öregítés segítségével nyeri el a sokoldalú ital. Különleges élmény volt kóstolgatni a különböző ízvilágú rumokat.

A rumos különlegességek után eljött az ideje, hogy kipróbáljam a kolbász standok újdonságait is. Kíváncsi voltam idén milyen érdekes és új ízeket kóstolhatunk meg a fesztiválon. Hamarosan megtaláltam a Szalámi bolt termékeit, a paprikás nyúlkolbászt és a fehér harcsa halszalámit. A halszalámi nem adott akkora ízélményt, mint amilyenre számítottam. De azok számára, akik  nem fogyasztanak húst alternatívát nyújthat ez a nem mindennapi szalámi különlegesség.

A kacsa húsból készített paprikás szalámi zseniális élmény volt. Mindenképpen muszáj megkóstolni, ha lehetőség adódik rá.

Teli gyomorral, kóstolásra készen folytattuk élmény hajszánkat a pálinka körutazással.

A Gusto főzdénél kezdtünk, akik egyre szélesebb választékot nyújtanak.  Érlelt pálinka sorozatukban egyre jobb pálinkák születnek, az érlelt Vilmoskörte pálinkát és az érlelt birspálinkát mindenkinek ajánlom figyelmébe.

Harmatrázóék új palack dízájnnal jelentek meg. Az új palackokba töltötték az eddig méltatlanul elhanyagolt piros almából készült pálinkájukat, mely üde, friss jegyeket hordoz mindazokat, amik egy ilyen almánál elvárhatóak.

Meg kell még említenem a gyalog bodzából készült pálinkájukat is. A pultosokkal való beszélgetésünk alatt kiderült, hogy a látogatók nagy része visszajáró vendég lett a fesztivál ideje alatt, kifejezetten e miatt a gyümölcs miatt.

Sétámat a Rézangyal udvarban folytattam, ahol a Szemtelen sorozat legújabb ízeit is megkóstoltam. A limitált kiadású szőlőpálinkák a szelídebb és erősebb párlatok kedvelőinek is remek íz élményt nyújtanak. Kóstolhattam 40, 50, 60 és 70 fokos pálinkát is szőlőpálinka, törkölypálinka és borpárlat képében.

 A szőlőpálinka kóstolgatás után utam a Márton és Lányai faházhoz vezetett. A Márton és Lányai pálinkafőzde hosszú kísérletezgetés után megalkotta a szűretlen termékeit. Karakteresebb, kerekebb ízek opálosodás nélkül! És ez, hogy lehetséges szűrés nélkül? Erre a kérdésemre Márton úr csak annyit felelt ez az ő személyes titka.

Ha már végig kóstoltuk a legjobb pálinkákat és kolbászokat, jártunk a karibi udvarban zárásként érdemes volt a pálinkás csokis standnál is időznünk egy kicsit. A Békési Manufaktúra, Márton és Lányai és a Rézangyal pálinkáiból készült csokik harmónikusan kerekítették a különböző pálinkák nyújtotta ízélményt. A pálinka és a csokoládé párosítása változatos és szemet gyönyörködtető módon történt.

 A Rézangyal pálinkáival a ChocoMe liofilizált csokoládéit kóstolhattuk meg, a Békési Manufaktúra pálinkáival a Szamos világhírű marcipánját lazították majd töltötték bonbonokba, a Márton és Lányai pálinkákat Lady Lavender gondolta újra, aki  rétegelve az ízeket a   feketecseresznye pálinkát csokoládé krémbe keverte majd pipadohány esszenciával megbolondítva töltötte bonbonjaiba.

Így lett kerek és szép a pálinkafesztiválon töltött délutánom. A kijárat felé találkoztam  lelkes spanyol vendégeinkkel is, akikkel barátokként üdvözöltük egymást. Ők  csak egyszerűen annyit fűztek még hozzá: excelente.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr325591514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása