rövidazélet

Kapolcson az élet – pálinka mint lifestyle

2010. augusztus 12. 11:00 - eszkimolany_

Kedvenc magyar fesztiválomon járva magától értetődő volt, hogy kedvenc italom után kutassak. Ha valahol, akkor itt igazán helye van a pálinkának. Népdalok, népművészet, ételek – italok, itt minden a hagyományőrzésről szól. Na meg a pálinkáról.

 

Ha már népzene, népviselet, és Művészetek Völgye fesztivál, akkor Kapolcson és a térség többi településén kedvenc idézetem, egy népi mondóka – amit javaslok mindenkinek megfogadni! - abszolút megállja a helyét:

„A pálinka gonosz ital, aki issza, korán meghal, ki nem issza, az is meghal. Így is - úgy is elpusztulunk, akkor meg hát miért ne igyunk?” (Mondja még valaki, hogy nem voltak bölcsek eleink…)

Kapolcson mindenki pálinkázik. Pálinkaudvar van, pálinkaház van, és ami a legfontosabb: szinte mindenhol PONTOSAN vannak feltüntetve az italok. A kommersz szeszes italokhoz – lám – az van írva, hogy kommersz szeszes ital. (!!!) Nem több, nem kevesebb.

A pálinka, az pálinka, ami meg nem, az nem. Egyszerű, nem? Számos budapesti vendéglátóhely példát vehetne ezekről az itteni kiskocsmákról.

Még egy, számítógépes rendszergazdák számára íródott magyarázatra is rábukkantam. Óriási. Íme:  

 

Többek között azért rajongok mindennél jobban a pálinkáért, mert azon túl, hogy valóban a MIÉNK, csodát rejt magában: bármikor, bárhol összehozza az embereket egy pillanat alatt. Ez ismét alátámasztást nyert számomra, amikor felfedező utamnak köszönhetően volt szerencsém megismerkedni az egyik Kapolcson élő zseniális művésszel (Galántai György), akihez tök spontán (ezek a legjobbak) 3 percre és 3 kérdésre ugrottam be és majd’ másfél órányi tömör, hihetetlen élményt követően szájtátva léptem ki az ajtón. Egyrészt az isteni 52 fokos házi körte pálinkának és a szódával készült fröccsnek köszönhetően, másrészt, mert – ugyan nem tudnám megmagyarázni, hogyan keveredtünk idáig – olyan témákig jutottunk, mint Arthur Koestler és a holon (!), vagy Neumann János és az „egy rendszer biztonságát illetve hatékonyságát nem annyira az határozza meg, hogy milyen elemekből épül föl, hanem az, hogyan van rendszerré szervezve, az elemek között milyen minőségű és mennyiségű információ megy át” gondolat, amit a káosz elmélet magától értetődően követett a sorban.

Míg az ezernyi szálat próbáltam valahogy kibogozni és feldolgozni, amikor végül a már-már filozofikus beszélgetést a művészúr gyakorlatilag egyetlen összegző gondolattal lezárta, ami azóta is cseng a fejemben, és amihez egyszerűen azóta sem tudok kommentárt fűzni:

„…mert mondjuk ki, ciki ez a hely. A világ, ahol élünk. Tök ciki.”

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr822216489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.08.12. 14:18:48

Azt hiszem, hogy a kifüggesztett árjegyzék, esztétikai értelemben nehezen minősíthető jónak, viszont tartalmilag, tájékoztatási szempontból remek! Talán nem túlzok, hogy ez önmagában egy kis lépés a "gonosz" pálinkák világa felé, már aki lépni akar, egyfajta útmutatás az alkoholos kategóriák megismertetésére, kommersz, vagy nem kommersz dilemma, segítség a választásban! Azért mégsem mindegy mibe halunk meg!

Rezsóka 2010.08.16. 19:55:32

Rézkatlan pálinkát akarok!!!!!

málinkapálinka 2010.08.17. 11:17:55

enisenis...meg palinkafesztivalt...!!!

málinkapálinka 2010.08.17. 11:23:16

reggeli feles-recovery tool....hahaha...es milyen igaz!!!
süti beállítások módosítása