rövidazélet

Borfesztivál pálinkával

2010. szeptember 12. 20:18 - rcsdaniella

Tudom, igazságtalan egy borfesztivált aszerint megítélni, hogy lehet-e, és ha igen, milyen pálinkát kapni ott. Éppen ezért nem is teszem. Kihagyni viszont nem tudtam, hogy ne nézzek körbe e téren. (Hiába, na, a szívem...) Kellemes meglepetés, hogy – néhány helyen ugyan, de – árultak pálinkát. És noha, egyik sem lett a kedvencem, volt azért köztük egészen jó is.

 

Az első hely, ahol röviditalt kapok – kb. 15 bódé végigkérdezése után – az Olaszbor sátor. A 42 fokos Grappa azonban nem az én világom.
A Heinemann testvéreknél aztán megtalálom az első hazait. Öt féle íz is van a Tarpa pálinkából. A 42 fokos szatmári szilva jellemzőjét szó szerint idézném, annyira magával ragadt: „A penyigei kékszilva, más néven, a „nemtudom” szilva. A pohárban való megforgatása után illatolásakor „nemtudom”, hogy szatmári szilvalekvár, avagy szatmári szilvapálinka van-e a poharamban – az illatok annyira egy húron pendülnek.”
„Nemtudom”, hogy ki az, aki összetéveszti a kettőt, az én poharamban pálinka volt, méghozzá 42 fokos, ez biztos. (Öt jó pontot kap, aki megsúgja, mit takarhat a sok „nemtudom”)

Csak, hogy még egyet idézzek - mert egyszerűen nem bírom megállni- az érlelt kajsziról is nagyon cuki jellemzés van: „A pálinka randevúra hívja az aszalt gyümölcsökkel készült ételeket, bízván abban, hogy szerelemre kelnek.” Mi ez, ha nem költészet?!
És akkor, tovább haladva megtalálom: Tóth Ferenc Cabernet Sauvignon törkölypálinkáját. Már az üvege is lenyűgöz, az íze pedig egészen finom. Őszintén örülök.

Zwack Izabella Borkereskedés – Zwack nemes sárgamuskotály, nemes érlelt törköly, és a végén a Hírös mézes szőlő. Hmm.
Következő állomásom a Pannon Tokaj ház. Tokaji törköly, aszútörköly és sárgamuskotály törkölypálinka, mind Zsindelyesnél főzetve. Utóbbit kóstolom, egészen kellemes az íze.

Szintén a tokaji vidéken találok rá aztán a következő pálinkát is kínáló helyre: a Tokaj hétszőlő ház törkölyt és aszútörkölyt ad, mindkettő 38, 5 fokos. Bár az üveg szép, az ital nem nyűgöz le, valószínűleg nagy szerepet játszik ebben, hogy rendíthetetlen 50-es rajongó vagyok.
És itt nagyjából be is fejeztem a pálinka-kutatást, mert Dúzsi Görögszója rettenetesen hívogat már. Ismét megerősítem magamban: szeretem a borfesztivált, annak dacára, hogy újabb szerelemre ezúttal nem leltem.   
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr452291361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2010.09.13. 16:12:11

Hamár borfesztivál, Tokaj, és törköly, akkor a Béres standot nem szoktam kihagyni. Csak az idén éppen lecsúsztam róla..
süti beállítások módosítása