"Csak egy kupicával, aranyom! Fertőtlenít!" - tukmálják az emberre a házi szilvát az Őrségben, és a gyarló ember már bűnei alól előre feloldozva nyúl a kis feles pohár után. De valóban fertőtlenít? Mi az a mennyiség, ami már komolyabb problémákat okozhat? Lehet-e rákot kapni pálinkától?
Elsőként rögtön tisztázzuk: a pálinka nem a legideálisabb fertőtlenítő. A töményebb alkohol vízelvonó szer, tehát nemcsak a fertőző ágens sejtalkotóit, hanem a szöveteket is éppúgy roncsolja. Hamarabb lehet egy jókora gyomorfekélyt kapni, mint kiadós pálinkás kalapkúrától egy influenzából meggyógyulni. Az is igaz, hogy az alkohol segít a simaizmok ellazulásában is, a gyomorgörcs ellen is alkalmazzák, de léteznek gyengébb mellékhatással bíró gyógyszerek és gyógyhatású készítmények is.