rövidazélet

Öl, butít és gyomorba dönt

2010. szeptember 30. 09:28 - madbal

"Csak egy kupicával, aranyom! Fertőtlenít!" - tukmálják az emberre a házi szilvát az Őrségben, és a gyarló ember már bűnei alól előre feloldozva nyúl a kis feles pohár után. De valóban fertőtlenít? Mi az a mennyiség, ami már komolyabb problémákat okozhat? Lehet-e rákot kapni pálinkától?

Elsőként rögtön tisztázzuk: a pálinka nem a legideálisabb fertőtlenítő. A töményebb alkohol vízelvonó szer, tehát nemcsak a fertőző ágens sejtalkotóit, hanem a szöveteket is éppúgy roncsolja. Hamarabb lehet egy jókora gyomorfekélyt kapni, mint kiadós pálinkás kalapkúrától egy influenzából meggyógyulni. Az is igaz, hogy az alkohol segít a simaizmok ellazulásában is, a gyomorgörcs ellen is alkalmazzák, de léteznek gyengébb mellékhatással bíró gyógyszerek és gyógyhatású készítmények is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr972334093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása