rövidazélet

Szalontai pálinka: a harmadik generáció

2010. november 30. 10:18 - rcsdaniella

Három fiúból az egyik, mindig mosolyog és megmondja a tutit, akár tetszik a népnek, akár nem. Nem mellesleg pálinkát is jól főz. Na, ki az? Persze, hogy Szalontai Péter, akivel a hazai kiskereskedelmi láncokról, a törvénymódosításról és a hamarosan megépülő pálinkaházukról beszélgettünk.

A Szalontai Szeszfőzde 1957-ben kezdte meg működését. Ekkor még bérfőzdeként üzemelt, majd 2004-ben kezdtek el kereskedelmi céllal saját pálinkát készíteni különleges receptek alapján, amellyel több száz éves hagyományokat élesztenek újra a pálinkafőzésben.
-Nagyapám indította el a főzdét, aztán apáról fiúra, majd az unokákra szállt a tudomány, mi vagyunk a harmadik generáció – meséli Szalontai Péter, a három testvér egyike. Bertalan és Roland nevű bátyjaival évek óta főzi a pálinkát.

– A Szalontai pálinka attól lesz különleges, hogy mi készítjük, nem más – mondja nevetve. – A viccet félretéve, próbáljuk megtartani a hagyományokat, a régi rendszert pedig az újjal ötvözni.
Szalontaiék 14 féle pálinkát főznek, mézeset nem, arra nincs jövedéki adó engedélyük. A 40 – 50 fokos italokhoz 100 százalékban gyümölcsöt használnak, ezeket a környékről szerzik be.
-50 kilométeres körzetben, a hegyközként ismert területen, Bozsván és környékén, a Zempléni-hegység déli lejtőin szerencsére szinte mindenféle gyümölcs megterem. Csak jó minőségű alapanyaggal dolgozunk – szögezi le a főzőmester.
A Szalontai pálinkák a hazai kiskereskedelmi láncok boltjaiban is jelen vannak, adja magát tehát a kérdés, hogy milyenek a tapasztalataik e téren.
- Nem egyszerű az élet a kereskedelmi láncolatokban – válaszolja kis hallgatás után. – Mi a CBA – val állunk kapcsolatban, a külföldi láncolatba nem tudunk bekerülni a pénz miatt. Lehet kertelni meg nem kertelni, ez egyszerűen így van. Ahhoz, hogy a pálinkáddal jelen lehess a külföldi üzletláncokban, rengeteg pénz kell. Hogy tudd vállalni a kötelezettségeket: például, hogy te már befizeted a jövedéki adót, de téged még nem fizettek ki, stb. Ezt nem sok magyar főzde engedheti meg magának. Ráadásul, ott vannak a nagy cégek, akik szeszesitallal is foglalkoznak. Velük és a szesszel nem lehet felvenni a versenyt, sokkal könnyebb bekerülniük. Adnak X mennyiségű szeszt a boltoknak, mellé meg gyakorlatilag „ajándékba” valamennyi pálinkát. Emellett ezek a cégek már annyira ügyesek, hogy simán megtévesztik a vásárlót is. Csak azt írják az üvegre, hogy barack vagy ó-barack, az meg megveszi, mert azt hiszi, pálinkát vett. Eddig egyébként jók voltak a tapasztalataink a kiskereskedelemben, de mivel minden üzlet más, nehéz általánosítani. Sajnos magyar szokás a körbetartozás, ami itt is jellemző. Többször volt olyanra példa, hogy nem fizettek, ezért vissza kellett hozni a pálinkát egy boltból. A beszerzőknél meg a fontossági sorrendben csak az ár után jön az íz. Tisztára olyan, mint Törökországban: megy az alkudozás. Milyen kedvezményt adunk, mit adunk ajándékba? Sorolhatnám.
A polcpénz kifejezésen Szalontai jót nevet:
-Tudod, hogy hívják azt most? Marketing költségnek! Több ezer forintot fizetsz termékenként csak azért, hogy letehesd egyáltalán. 
A főzőmester a pálinkatörvény módosítása miatt nem aggódik, mint mondja, annak a következményeit valószínűleg nem is lehet majd észrevenni.
- A törvény szerint saját kereskedelmi főzdével kell rendelkezni ahhoz, hogy a kereskedelembe bekerülhess, ahhoz meg pénz kell, nem törvénymódosítás. Nem hiszem, hogy túl sokan kezdtek el főzni az elfogadása óta. Akik meg eddig is főzögettek, azok eddig sem érintettek minket. A kocsmákban persze eddig is volt utántöltés, hiszen a magyar élelmes… Aki ilyesmivel él, azt semmi nem tartja vissza. De amelyik kocsmáros volt már megbüntetve, az nem hiszem, hogy újra próbálkozik, mert elég magas a büntetés és folyamatosak az ellenőrzések.
A Szalontai Pálinkafőzde majdnem teljesen kész, miután 2008-ban megvásárolták a korábbi malom hátsó helyiségét is, most azt alakítják át.
-Jövő tavaszra készül el teljesen a pálinka házunk, ami egy látogatói központ lesz – mondja Szalontai Péter. – Nem csak az ivászatról fog szólni, hanem itt megismerhetik majd a vendégek a pálinkakészítés lépcsőit is. Ha ugyanis látják, hogy mennyi munka van a pálinkával, mindjárt máshogy fogják inni is!    
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr522469118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indust · http://indust.hu 2010.12.05. 07:56:32

kislány be is van pálcsizva hátul ;)
süti beállítások módosítása