rövidazélet

Idén 279 minta érkezett a HunDesztre

2011. március 05. 18:55 - rcsdaniella

A HunDeszt pálinkaversenyt a Magyar Szeszipari Szövetség indította el, és idén először a Decanter magazin közreműködésével szervezték meg. Németh Ágnes főszerkesztő a versenyről mesélt a rovidazelet blognak.

A HunDeszten csak olyan pálinkák és párlatok (100 százalék gyümölcsalapú desztillátum) vehetnek részt, amelyek megfelelnek a hazai előírásoknak. A versenyre nevezhettek pálinka- és párlatfőző társaságok, egyéni pálinka- és párlatfőzetők és, a gyártó hozzájárulásával, a kereskedő szervezetek, valamint a bérfőzők is. A mintákat húsz pontos bírálati lapon értékelik, elbírálva a technológiai korrektséget (figyelembe véve az alapanyagot, a cefrézési-, erjesztési-, elválasztási, esetleg érlelési hibákat), a gyümölcs jellegét (a fajtán belüli specifikációk figyelembevételével), az íz-tisztaságot és a harmóniát.
Az idei versenyre 279 minta érkezett be, a kétnapos versenyt követően az eredményhirdetés március 19-én lesz.
- A mintákat az elnök és az MSZSZT képviselője számba vette, kategorizálta, például almát az almával stb. – mondja Németh Ágnes főszerkesztő. - A versenyhez tágas, természetes fénnyel ellátott helyiséget kerestünk, így választottuk a Bem rakparton lévő art’ otelt. Meghívtuk a bírálókat, akiknek előtte az elnök, dr. Panyik Gáborné bírálói tréninget tartott. A hazai főzdék tanult képviselői mellé külföldi szakértőket is hívtunk, például Siegfried Quendler osztrák párlatszakértőt.
A mintákat egy elkülönített helyiségben töltötték tisztára mosott poharakba. A poharakra egy számozott gallér került. A bírálókhoz már csak számozott poharak kerültek fajtamegjelöléssel. Minden egyes pálinkát megkóstolt az egyes és a kettes magányos gyorsbíráló is. A bizottságok értékelését a tagok végül összegezték.
- Az értékelés akkor volt elfogadható, ha a bizottság összegzése legalább az egyik gyorsbíráló véleményével egyezett. Ha ez nem következett be, akkor újra kóstolás következett, s ha ez sem hozott eredményt, akkor csúcs-zsűri elé került az adott minta – magyarázza Németh Ágnes. - A második napon már csak az aranyérmesek mérkőztek egymással a champion-díjakért. A teljes bírálói gárda minden aranyérmest újrakóstolt, a bajnokot kézfeltartásos szavazással döntötték el.
A verseny bírálói voltak: dr. Panyik Gáborné, társelnök Bikfalviné dr. Hamza Kinga, Adamik Anikó (Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.), Béli Géza (Jövedéki Bt.), Bóni László (DeBonis), Ifj. Csatai Imre (Drink Hungária Kft.), Csobolya Attila (Várda-Drink Zrt.), Czakó Gábor (Bestillo Pálinkaház), Eduard Rupitsch (Lagler Párlatüzem, Ausztria), Fehér Csaba (Zsindelyes), Homung József (Spirit Pálinka), Kaizer Gábor (Agárdi Pálinkafőzde), Krizl Edit (Brill Pálinkaház Kft.), Mecser Péter (Gombosi Pálinkafőzde), Nagy Árpád (Kisrét Manufaktúra), Dr. Oroszné dr. Prekop Erzsébet (Miskolci Likőrgyár Zrt.), Pajor Zsuzsa (Kecskeméti Likőrgyár Zrt.), Siegfried Quendler (független párlatszakértő), Rádai Erzsébet (Zwack Unicum Nyrt.), Savanya Klára (Savanya Pálinkaház), If. Szicsek János (Szicsek Kft.), Szilágyi Péter (Vidékfejlesztési
Minisztérium)  
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr852713276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása