rövidazélet

Látogatóban a Békési Pálinkafőzdében

2011. március 31. 20:39 - rcsdaniella

Az ígéret szép szó, mi pedig meg is tartjuk azt, ezért a blog nyereményjátékának nyerteseit (micsoda szóismétlés) egyenesen Békési Zoli bácsi főzdéjéig vittük. Meg vissza. De előtte körbejártuk a főzdét, Zoli bácsinak köszönhetően pedig Bata Béla és Szilvi (a győztes és barátnője) mindent megtudhattak a minőségi pálinkafőzésről.

Szerencsére jófejek nyertek a játékunkon, nem lett volna kedvem rosszfejekkel eltölteni egy egész napot csak azért, mert a marketingesek megígérték nekik a Békési túrát, mint nyereményt. De Béla és Szilvi abszolút jó társaság voltak, úgyhogy, köszi, srácok! Meg Zoli bácsinak is, hogy fogadott minket Békésen.
Naszóval.
Békés elég csendes kis hely, Gyulától és Békéscsabától nem messze. Itt nyitott meg a Békési Pálinkafőzde. Megérkezve először azt hihetné az ember, hogy rossz helyen jár, mert egy öreg gőzmozdony, két hozzákapcsolt vagon, és gyakorlatilag egy egész kialakított pályaudvar vár.

„1987 és 1997 között ennek a mozdonynak a gőzével főztük a pálinkát. Gyertek be!” – invitál Zoli bácsi. – „A mozdonyt Kacsának hívtuk, az akkori sarkadi cukorgyártól vásároltuk meg, eredeti állapotban van. Az egész környék erről ismerte a főzdét, még amikor a régi helyen voltunk, mert a mozdonyfüstöt már messziről látni lehetett.”
Akkor Zoli bácsi még az édesapjával készítette a pálinkát, aztán a főzde a mostani helyre költözött (Békés egyik végéből a másikba) és hatalmas, modern üzemmé változott. Több főzőberendezésük is van, tornyos és kisüsti vegyesen, mindkét félét használják, ő azonban az utóbbit kedveli jobban.
„Igaz, hogy nincs olyan parfümös illata, de nagyon szép ízű pálinkát lehet vele készíteni” – mondja.     

Békési Zoltán, a Békési Pálinkafőzde tulajdonosa

Megmutatja a helyiséget, ahol a cefrét tárolják, a magozó gépet, a főzőberendezéseket és a főzde többi részét is. Végig sétálunk a hatalmas területen, ő meg egyfolytában mesél, jó gazdához méltóan.

 

Visszamegyünk a vonatokhoz, ahol az egyik vagonban egy kis múzeum van kialakítva. Itt őrzik a régi fényképeket, emléktárgyakat. Aki erre jár, feltétlenül nézzen be, mert nagyon helyes. A pálinkáról nem is beszélve. A köszmétét mindenképp kóstoljátok meg, felejthetetlen!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr452789311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása