rövidazélet

Családi vállalkozás Etyeken - így készül a Czimeres pálinka

2011. október 14. 17:41 - rcsdaniella

Az Etyeki Czimerest családi vállalkozásként indították el: 2005 őszén nem tudták megmenteni a termést az időjárástól, és a még megmaradt bodzából – mi más? – pálinka készült. Az italnak nagy sikere lett, Etyeknek meg „saját” pálinkája.

Pap Szabolcs, az Etyeki Czimeres Pálinka termelési igazgatója, képviselője vezet körbe minket a Budapesttől nem messze lévő főzdében. Az üzem csodaszép, minden új benne, és technikailag is fejlett.
- A csonthéjasokat magozzuk, az almástermésűeket daráljuk, és ha elkészül a gyümölcspép, szivattyúval vontatjuk a beoltó kádba – mutatja Pap Szabolcs, miközben sétálunk a helyiségekben. - Hozzáadagoljuk a szükséges enzimeket, élesztőt, és 3-3,2-es PH-ra állítjuk be, hogy ne menjen el az élesztés nem kívánatos irányba. Elkészül a cefre, ami majd átkerül az erjesztő tartályokba. Itt lezajlik a zajos erjedés 3-4 nap alatt, ilyenkor nem csak alkohol, hanem gáz és hő is képződik. A gázt egy csőrendszer segítségével kivezetjük a szabadba, hogy ne történjen baleset. A másik a hő: ennek is van káros hatása, ugyanis íz és illatanyagokat visz el. Éppen ezért próbáljuk a cefrét 18-20 fokon tartani. Ezután egy hét, tíz nap, két hét alatt egy csendesebb erjedés megy végbe, 3-4- hétig hagyjuk ezekben a tartályokban a cefrét, utána főzzük csak meg.

A pálinka aztán a készáru raktárban pihen. Pap Szabolcs azt mondja, legalább fél évig békén hagyják.
- 80-85 százalék közötti alkoholtartalommal átlagosan fél évig pihen. Ez idő alatt fejlődik, érik, megnyugszik egy kicsit a pálinka, utána kerül csak palackba. A következő lépés, hogy be kell állítani a szeszfokot. A pálinkáink 40 százalékos alkoholtartalommal kerülnek forgalomba, ezért még hígítani kell őket, ezt desztillált vízzel tesszük. Fagyasztóba tesszük, lefagyasztjuk azért, mert a keverés hatására különböző csapadékok léphetnek ki, és ez később megzavarhatja a pálinka áttetszőségét – magyarázza a termelési igazgató. - Utána szűrővel kiszűrjük ezeket, majd a pálinkáink üvegbe kerülnek: 0, 35-ös és 5 dl-es palackjaink vannak, illetve most tervezünk 4 centeseket bevezetni.

A Czimeresnél nem készítenek ágyas, mézes pálinkát, semmilyen szeszes ital-féleséget. Ellenben tizenegyféle gyümölccsel foglalkoznak:
- Ezek a szamóca, málna, szeder, bodza, őszi, kajszi, szilva, meggye, alma, körte, szőlő. Részben saját, részben vásárolt gyümölcsök. Még a birsalma fog bekerülni, van egy félhektáros ültetvényünk, de még nem fordult igazán termőre – mondja Pap Szabolcs.
- Kísérleteket folytatunk fahordókkal: leginkább tölggyel. Nem egyszerű, hogy meddig maradjon bennük a pálinka, mi miben legyen. Nincs még annyi tapasztalatunk, ezt ki kell kísérletezni.          
Azt sajnos nem volt türelmem megvárni, inkább megkóstoltam a meggyet és a szamócát. Mindkettőt csak ajánlani tudom!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr73303499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása