- A pálinka az első helyet szerezheti meg a hungarikumok között, hiszen egy olyan érték, amely egyre népszerűbb itthon és külföldön, és méltán képviseli hazánkat a világban – fogalmazott Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a jubileumi, 10. Országos Pálinka Fórumon. A minisztériumban tartott rendezvényen a tudományos valamint szakmai szervezetek, vállalkozók, jogszabályalkotók és az illetékes hatóságok képviselői a pálinka jelenéről és jövőjéről tanácskoztak.
Nekünk a pálinka a nemzeti kincs!
Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyaroknak a pálinka olyan, mint a görögöknek az ouzo, a franciáknak a konyak, az amerikaiaknak a whiskey.
- Minden nemzetnek megvan a maga nemzeti kincse, nekünk a pálinka, amelyre méltán lehetünk büszkék – fogalmazott Budai Gyula.
Az Országos Pálinka Fórumot azért hívják össze évről évre, hogy a szakma képviselői megvitathassák egymással tapasztalataikat, gondolataikat. Idén – a tavalyi évhez hasonlóan – Békési Zoltán, a Békési Pálinka tulajdonosa is meghívott vendég volt a fórumon.
Békési Zoli bácsi a fórumon a cefremoslék felhasználhatóságáról beszélt
- A szervezés dr. Tibay György, a Szent István Egyetem professzorának köszönhető, engem, mint előadót invitálnak minden évben – mondta Zoli bácsi a fórumot követően. – Miután gyakorló főző vagyok, leginkább a pálinkával kapcsolatos, belső dolgokhoz értek. A pálinkafőzdéket utolérte a környezetvédelmi hatóság szigora, ezért több probléma is felmerült, amelyeket orvosolni kell! A mostani előadásomban arra kerestem a megoldást, hogy a kifőzött cefre maradékát, más néven a slempét, hogyan lehet felhasználni úgy, hogy az környezetvédelmi szempontból is megfelelő legyen. Erre az egyik legjobb módszer a mezőgazdaságban, a termőföldön való felhasználás véleményem szerint.
Az előadás teljes anyagát elolvashatjátok az alábbi linken:
www.kpoe.hu/dokumentumok.html