rövidazélet

„Egy verseny és ami a pohárban van”

2015. szeptember 29. 15:39 - HoldvilÁgi

A pálinka szakma átalakulása nem csak ínycsiklandó kóstolókat, remek pálinkás programokat, fesztiválokat generált, de a pálinkafőzés minősége, kultúrája, milyensége is szervezett kereteket kapott. Mai bejegyzésem pont erről a szakmaiságról szól majd. Az idei OMÉK-en a pálinkafőzés és márkázás is hangsúlyosan volt jelen, ami a jelenlegi szabályozások és a pálinkapiac fokozatos átalakulásának fényében, ugyancsak aktuális téma.

omek.jpgElsősorban 2015. évi Pálinka Országkostoló „Egy verseny és ami a pohárban van” konferencia érdekelt a szakmai programok közül. Panyik Gáborné dr. egyetemi adjunktus (legkedvesebb egyetemi tanárom :)) előadása a pálinka elhelyezkedését boncolgatta a nagy világmárkák között. A Champion és 5 csillagos főzdék is színre léptek, ők azok, akik az idei Pálinkakiválóságok Könyvében is helyet kaptak.

Az 1Csepp Pálinka képviseletében Dömötör Zsolt beszélt arról, hogy az idén a Zenit szőlő-kései meggy házasítássa Magyarország 2015. évi legjobb pálinkája lett, de ez csak a kezdet, szerintük nagy lehetőségeket és ezernyi variációt rejt a házasítás, amivel ők szívesen kísérleteznek, a kiváló pálinkák érdekében.

A Brill Pálinkaháztól Krizl Edit érkezett, aki a szőlőpálinka sokszínűségéről beszélt. A korábbi előítéletekkel szembe menve, ma már különösen jó minőségű szőlő- és törkölypálinkákból válogathatunk a piacon. Gondoljunk csak az egyik kedvencünkre a Márton és Lányai Irsai Olivér Szőlőpálinkára.

A teljesség kedvéért, persze gyorsan körbe is jártunk, többek között a ma számon tartott kereskedelmi főzdék közül a következőkkel találkoztunk: 1 Csepp Pálinka, Birkás Pálinka, Csalló Pálinka Manufaktúra, Madarasi Pálinkaház, Szicsek Pálinkafőzde, de képviselte magát a Szatmár-beregi Pálinka Lovagrend Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium standjánál is lehetett érdeklődni a pálinkákról, pálinkafőzésről.

Ami fontos, mindenki számára, aki a pálinkafőzést a szívén viseli, a párbeszéd, ami az utóbbi években elindult. A rossz minőség felszámolásának igénye, a pálinkaforradalom, az igazi, akár külföldön is büszkén eladható beltartalommal és külcsínnel rendelkező pálinka márkák megjelenése. Új idők jönnek pálinkás berkekben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr337863448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása