rövidazélet

Barack és búza - avagy pálinka-gasztronómia kicsit másként

2010. szeptember 28. 14:21 - lilakutyak

Pálinka és gasztronómia - azaz ételek és pálinkák párosítása? Nem, miért kellene feltétlen enni, ha inni is lehet. A magyar kocsmai rögvalóság szörnyszülöttje a búvárbarack: egy feles kommersz barack poharastól egy korsó olcsó sörbe, ügyelve, hogy ne boruljon és keveredjen azonnal, hanem csak lassan rontsa el erősítse fel a sört. De miért kellene szemetet inni, ha ihatunk jót is. Hagyjuk a kevergetést, és válasszunk jó minőségű italokat!

B&B, barack és búza, olyan szépen alliterál - hidd el, nem kevés koktél köszönheti létét az összetevők nevéből kialakuló szójátéknak!* A nyelvi szépség mellet azonban kőkemény gasztro-érvek is szólnak a tárgyalandó ital-kreáció létjogosultsága mellett.  A barack pálinka és a sör adott, de milyen sör? Mivel a jó barack pálinka nem csak a lekváros ízeket, illatokat hozza, de a friss barack egzotikus, citrusos aromáit is, érdemesnek tűnt hasonló sörökkel kombinálni, friss, citrusos, gyümölcsös. Két lehetőség adódott, vagy valamilyen ízesített sör - na, neeeem! -, vagy búzasör - jesssz.

Barack pálinka és búzasörök

És ekkor merültek fel a gyakorlati megvalósítás kérdései, konkrétan kettő. Előszöris milyen pálinkát használjunk? Ez viszonylag gyorsan eldőlt, a Gusto 51-es barackja. Egyrészt a Gusto eléggé kecskeméti (jó, lajosmizsei), és hát lokálpatriótizmus mindenekfelett. Másrészt iszonyatosan jó, illata friss, intenzív, az 51%-os alkohol ellenére is bársonyosan lecsúszik, az aromák hosszan érződnek kis kortyok után is. Egy hátránya van, a kétdekás kb. 2500-ba fáj. Ha már ennyit áldoztunk kedves hobby-nkra, ne spóroljunk a sörökön sem! Végülis Erdinger-t, Edelweiss-ot, Löwen-t és HB-t sikerült beszereznem. Sörök a hűtőben, pálinka a polcon. A kóstolás módszere igen egyszerű: 1cl pálinka, majd fél pohár sör, majd 1cl pálinka, majd a maradék sör. Az első menet (pálinka, majd sör - P-S ) azt vizsgálja, jó-e pálinkát sörrel lekísérni. A másodikkal (sör, majd újra pálinka - P-S ) kiegészülve pedig a felváltva kortyolgatás okozta ízélményeket boncolgatja.

Erdinger és barack pálinka

És érkezik az első versenyző, az Erdinger . Ezt a sört egyáltalán nem ismertem. De jó érzéssel sikerült a leggyengébbet a sor elejére tennem, legalábbis a Beeradvocate szerint. A beharangozott gyümölcsöket hiába kerestem, igaz önmagában nem kóstoltam.

P-S : rögtön ráküldeni a sört bűn, elnyomja a pálinka ízét, de nem nagyon ad semmit, csak valami kesernyés testet, ami egy tiszta pálinka után nem meglepő egy szűretlen sörtől.** Aztán lassan visszatér a pálinka íze, ami már összeáll a sör ízével: egyszerre édes, frissítő és kesernyés, az első cél teljesítve. A böfögésnél visszatérő extra barack meg már annyira jó, hogy a sör-pálinka együttfogyasztása esetén kötelező szertartási elemként íratnám bele a spanyol udvari etikettbe is.

S-P : a pálinka sokkal lágyabb, először édeskés-gyümölcsös, akár kislányok leitatására is jó lehet, ha már sikerült beléjük diktálni egy fél pohár búzát. Aztán kezd el csak melengetni az alkohol, de már késő, ez a felismerés a bugyit nem tartja fent. Végül jönnek a barackmag kesernyésebb ízei, az ittas állapotban elkövetett alkalmi szex utáni keserű ürességet előrevetítve. Aztán ittam még egy korty sört, és ezzel elértük a második célt is: mindenféle íz, hol egyik, hol másik kerül előtérbe. És ez szépen lekerekíti a sztorit is: még egy korty sör, és a party-erőszak extatikus orgiává válik.

Edelweiss és barack pálinka

Másodikként az Edelweiss érkezett. Ez az egyik legjobb volt, jóval gyümölcsösebb, jóval karakteresebb.

P-S : először az élesztő vastagsága, majd kicsi komlós keserűség, végül az élesztő gyümölcsei. A barackot elsőre elmossa, de ahogy visszatér az íze, egyre jobb, ezek konkrétan segítik egymást.

S-P: hasonló az előzőhöz, de a gyümölcsök, főleg az egzotikus aromák intenzívebbek. Jobb a sör, mit vártam?!

LöwenWeisse és barack pálinka

Harmadikként a LöwenWeisse került ki a jűtőből. Hogy őszinte legyek, ez kevésbé ízlett, és ez kicsit el is vette a kedvemet.

P-S: értelmetlen, elmossa a barackot, de nem ízlik jobban tőle a sör.

S-P: lágy, lágy, lágy, szépen lekerekedik és ennyi. Semmi izgalom az előzőekhez képest.

HB búzasör és barack pálinka

És befejezésül a HB Münchner Weisse . Ez jó volt, mint az Edelweiss. Annyira úgy volt jó, hogy nem is írnék többet. Olvassátok el azt mégegyszer, úgyis az volt a teszt csúcsa!

Összefoglalásként azt kell megállapítanom, hogy búzasört érdemes pálinkával együtt inni: nagy korty sör, kis korty pálinka, nagy korty sör, kis korty pálinka. Érdemes jó pálinkát és jó búzasört választani. A búzasör, mint lesatuzott feles kísérője, teljesen értelmetlen. A jó pálinkát ki kell élvezni, és egyébként is a sörrel jó kezdeni, aztán cserélgetni, ahogy mondtam. Azt azért mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a gyomorba jutó szénsav és az ott kialakuló alkohol-tartalom eredményezi a legintenzívebb felszívódást. Ami, persze, lehet cél is, de amikor nem az, adjuk meg a pálinka- és sörfőző mesterek munkájának, és nem utolsó sorban a saját munkáknak, forintban is jól kifejezhető értékének a tisztelet!

*: pl. Be cherovka és ton ic, azaz beton

**: a test gyakorlatilag a szárazanyagtartalomra utal, ezért nem meglepő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr402329712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása