rövidazélet

Papíron már főzzük a pálinkát... :-)

2010. szeptember 30. 09:13 - Wine T. Ester

 

Nekiláttunk pálinkát főzni - lássuk, mibe is kerül!

 


     

Hétfőtől 50 liter 86 térfogat százalékos pálinkát, jövedéki adó megfizetése nélkül főzhetünk. A magyarok, évente 3,5 liter tiszta szesszel beérik, így háztartásonként az éves egy főre jutó mennyiség tizenötszörösét főzhetjük le.

 

zeptember 27-étől szabadabb a pálinkafőzés. A szabályozás szerint, családonként 50 liter pálinkát 86 térfogat-százalékos pálinkát főzhetünk, azaz a házi pocokméregként ismert, 50 fokosból jóval többet, közel 100 liternyit párolhatunk. Azt pedig a jogalkotók külön kihangsúlyozzák: csak saját fogyasztásra. Ahhoz, hogy már ma hozzáláthassunk a pálinkafőzéshez, szükségünk lesz egy lepárlóra is – feltéve, hogy a nyári lazítást követően már bőszen gyűjtöttük a kiváló alapanyagokat, a cefrét.



Már nem csak bérbe, hanem otthon is főzhetünk. Kérdés, megéri-e? Fotó: Segesvári Csaba
Már nem csak bérbe, hanem otthon is főzhetünk. Kérdés, megéri-e? 

Fotó: Segesvári Csaba




A világhálón böngészve a legolcsóbbnak a  hazaipalinka.hu  oldalán fellelhető, 7 deciliteres, fa állványon álló desztillálót találtuk. A honlap szerint a gyári teamécseses fűtést érdemes valami komolyabbra cserélni – aki ezzel a főzővel kívánja kimeríteni az 50 literes főzési keretet, kis túlzással, az év hátralévő részében éjjel-nappal főzhet. Komolyabb, több literes pálinkafőzőért 40 ezer forintot kell leszurkolnunk, de egy  hőmérővel ellátott szerkezetért  legalább 100 ezer forintot kérnek – derült ki a  palinkafozes.com  összeállításából.



Ha már megvan a főzőnk, és a nyári cefre is megfelelő állagú, a család lemérgezése előtt érdemes a szakirodalmat is tanulmányozni. A házi lepárlásnak is megvannak a szabályai, nem árt tudni, hogy a rézeleje, elő-, közép-és utópárlat azonosítása: a párlatrészek szétválasztásának legbiztosabb módja a lefolyó párlat érzékszervi vizsgálata szaglás, ízlelés alapján, amelyet csak gyakorlatban lehet elsajátítani! Érdemes először szakemberrel főzetni, esetleg a lepárlóban kóstolni, ezzel is elkerülhetjük a káros mellékhatásokat.



Pálinka. Fotó: budapestinfo.hu
Pálinka. "Aki pálinkát iszik a temetőbe kiviszik ki pálinkát nem iszik azt is oda temetik." 

 Fotó: budapestinfo.hu


A Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatása szerint: „A bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig nem kell megfizetni a jövedéki adót, az a fölötti mennyiségre a jövedéki adó 2010-ben 1380 forint, 1 liter 50 fokos párlat esetében. A vámhatóság – ellenőrzései során – a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását (például a párlat továbbra sem ajándékozható). A vámhatóság az előzőeken túlmenően a jövőben is elvégzi az ellenőrzött információkat tartalmazó – például a bérfőzetőkre vagy a magánfőzőkre vonatkozó – közérdekű bejelentések kivizsgálását is."



A fentiekből kiderül: családi ajándéknak ne készítsünk pálinkát, ugyanis azt tilos. Aki pedig azon gondolkodna, hogy a határon túlról szerezné be a pálinkafőzéshez szükséges eszközt, ne is álmodjon róla: „Lepárló berendezést gyártani, értékesíteni kizárólag a vámhatóság engedélyével lehet."



MCL - Pálinkadal


gazdakor.szie.hu  cikke szerint „Magyarországon a lakosság tizede, tehát egymillió ember küzd alkoholproblémával, nem mindegy tehát, hogy milyen módon segítik a szeszhez való hozzáférést egy ilyen gondokkal küzdő társadalomban". Ennek fényében a szeszgyártás könnyítése problémákra adhat okot.



És, hogy megéri-e? A  palinkamuhely.hu  különleges italait literenként 10-12 ezer forintért mérik. A piszkos anyagiak ellenére érdemes többször is átgondolni: a cipész maradjon-e a kaptafánál, esetleg szaladjon üstöt venni.

forrásom a  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nekilattunk_palinkat_fozni_-_lassuk_mibe_is_kerul/2180846/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr232334020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása