Egy valamire való pálinkakedvelő mindenhol, amerre jár, megkóstolja a jobbfajta italokat. Spanyolországban hódít az orujo, amely hasonlatos a mi törkölypálinkánkhoz. Persze, utóbbi azért még mindig utolérhetetlen!
És, hogy mi is az orujo?
A törkölypárlat olyan égetett szesz, mely a borkészítéskor visszamaradt szőlőtörköly erjesztésével készül. Az Európai Unióban nyolc ország rendelkezik eredetvédett törkölypárlatokkal. Az unión belül a törkölypárlatokat 100%-ban törkölyből (és az ezt kiegészítő borseprőből) kell erjeszteni, tehát, más hagyományos párlatokhoz hasonlóan ennek is tilos bármilyen módon (például hozzáadott cukorral) megnövelni a kihozatalát. A legtöbb törkölypárlatot érlelés és színezés nélkül palackozzák. Az orujo is ilyen ital.
Ha Spanyolországban jártok, ne hagyjátok ki!