Az idei, VI. Budapesti Pálinkafesztiválon különlegességgel készülnek a szervezők: a látogatók megkóstolhatják a Magyarország pálinkafőzői által közösen készített „Év Szilvapálinkáját”. Ezt blendeléssel állítják elő, ami sokak szerint egyet jelent a pancsolással. Hát, ha az ország legjobb főzdéinek legjobb szilváit pancsolják eggyé, szerintem abból rossz nem sül/fő/het ki.
A Budapesti Pálinkafesztivál idén tavasszal meghirdette az „Év Szilvapálinkáját”, ami annyit tesz, hogy amelyik főzde kedvet érzett, az jelentkezhetett a saját szilvájával, az így beérkezett termékeket pedig blendelik, vagy ahogy a borászok mondanák: házasítják.
A fesztivál szervezői a magyar gyümölcsöket, és az azokból készült termékeket szeretnék népszerűsíteni, a szilvával kezdenek.
A blendelés lényege, hogy (mondjuk) a pálinkát összevásárolják a különböző főzdéktől, házasítják: a megfelelő arányokban keverik, és a kellő módon érlelik, majd palackozzák. Ezzel az eljárással azt tudják elérni, hogy mindig ugyanolyan egy ital minősége, íze. Így készül például a Henessy vagy a Chivas Regal is. Ezeknél az italoknál nem fordulhat elő, hogy egy-egy évben más íze lesz.
Sokan persze blendelés-ellenesek, mondván a pálinkák egyediségüket vesztik. De ha belegondolunk, hogy kizárólag igazi (és jó minőségű) pálinkákból készítenek italt, miért jelentene problémát, hogy az nem egyetlen főzdétől származik? Speciel én kifejezetten kíváncsi vagyok rá, mit alkotnak a kedvenc főzdéim „best of” termékeiből.
Az Év Szilvapálinkája tuti nem ilyen lesz.