rövidazélet

Madárberkenyét Márkházáról!

2011. július 11. 17:43 - rcsdaniella

Márkházán, egy kis nógrádi faluban nyitott meg tavaly márciusban az egyik legújabb pálinkafőzde. A baráti körből álló fiatal csapat stílusosan a Márkházi Pálinkafőző Társaság nevet választotta magának. Mivel magam is ebből a megyéből származom, és egyébként ízlik a pálinkájuk, most velük ismerkedtem meg. Ajánlom őket nektek is!

A Márkházi Pálinkafőző Társaság indulása Szelei Sándornak volt köszönhető:
- Komlósi Péterrel és Horváth Sándorral 30 éve vagyunk barátok, együtt kezdtünk bele a pálinkafőzésbe is – mondja Szelei, aki egyébként tíz éve kétlaki élete is él, hol Budapesten, hol a kis faluban van. – Mindhárman közgazdászok vagyunk. De Márkházán vettem egy kis parasztházat, ahol gyümölcsfák is voltak, és belebonyolódtam a pálinkakészítésbe olyannyira, hogy végül építettünk a falu elején egy főzdét, ami tavaly nyitott meg. Az első lefőzött pálinkánk körte volt, amiből szerencsére már sok elfogyott. Az elmúlt években mindhárman egyre inkább érdeklődtünk a pálinka iránt, ezért kitanultuk a szakmát, és a mai napig képezzük magunkat. A faluból két embert szintén beírattunk tanfolyamokra, ők is nálunk dolgoznak már. Minden munkafázisban részt veszünk természetesen mi is, de egyelőre mellett „civil” szakmánk is van, ebből ugyanis még nem lehetne megélni. A célunk azonban az, hogy mielőbb a pálinkafőzés lehessen az első, hiszen ezt nagyon szeretjük. Valódi ünnep, amikor főzünk. 

A márkházi főzdében bér-, illetve kereskedelmi főzés is folyik, jelenleg húszféle pálinkájuk van. 
- Kisüsti rendszerrel dolgozunk, egy főzőberendezésünk van, de már meg van a másik helye is. A finomítás után megy bele a pálinkába a pára, ezzel próbáljuk megfogni az ízt és illatot. Az üvegünk is egyedi tervezésű, egy iparművész barátunk tervezte, de sajnos mire a főzde megnyitott, a salgótarjáni üveggyár bezárt, ezért nem tudtuk Magyarországon legyártatni, Kínában sikerült. Csak kiváló gyümölcsökkel dolgozunk, ami megdrágítja a főzést, de az igényességből nem szeretnénk lejjebb adni! Szerencsére egyre több követőnk akad, jelen voltunk a pálinkafesztiválokon is, és már vendéglőkben, üzletek polcain is ott vagyunk.

A pálinkásüveg egyedi tervezésű

Külön büszkesége a tulajdonosoknak, hogy a kis főzde egy év alatt képes volt eredményeket felmutatni: az idei Destillata-n bronzérmet kaptak, míg a gyulai fesztiválon a madárberkenyéjük aranyérmes lett, emellett egy ezüstöt és egy bronzérmet is besöpörtek. A vadgyümölcsök egyébként is specialitásuk, hiszen az erdő szélén lévő főzde könnyebben szerzi be a kökényt, vadkörtét, csipkebogyót, madárberkenyét. 
- A legnagyobb öröm azonban a pálinkakedvelők pozitív visszajelzése – mondja Szelei Sándor, hozzátéve, hogy a szakmának kell még fejlődnie, ehhez pedig összetartás szükséges. – Egyrészt le kell, hogy tisztuljon a vita a technológiáról, mert szerintem nem összehasonlíthatóak, másrészt a pálinka népszerűsítése érdekében is össze kellene fognunk, és ötleteket kellene hoznunk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr443058164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása