rövidazélet

Az Év Pálinkafőzdéje: az Árpád Pálinka

2012. június 04. 16:31 - rcsdaniella

Ezernyi apró részlet palackba zárva – ez az Árpád pálinka mottója is lehetne. És az is. Az Év Pálinkafőzdéjének vezetőjével, Nagy Árpáddal a siker titkáról beszélgettünk.


A Kisrét Manufaktúra Kft., vagyis az Árpád pálinka az idei versenyeken mindent vitt, amit csak lehetett. A családi vállalkozásként egyre nagyobb sikereket elérő főzdében kiváló minőségű italok készülnek, amelyek méltó helyet foglalnak el a hazai kulturált pálinkafogyasztásban. Szintén családi tulajdonban van az a 6 hektáros szilvaültetvény, amelynek gyümölcséből évről évre kitűnő minőségű pálinkát főznek, de emellett szortimentjükben természetesen megtalálható mindenféle egyéb íz is. Tornyos és kisüsti technológiával is főznek, a bérfőzés mellett négy éve saját branddel, termékkel vannak jelen a piacon. Az Árpád pálinka jellemzője a fiatalos design és a jó marketing is, amelynek köszönhetően jelen vannak szinte az összes nagy italforgalmazónál, és egyre több kisboltban is kaphatók a termékeik.

5.jpg

Békéscsaba büszkesége a kóstolóház

- Az Év Pálinkafőzdéje címet megszerezve adja magát a kérdés: mi a sikeretek titka, mitől tudtok mások lenni, mint a többi magyarországi főzde?

- Mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy a tavalyi gyümölcs minőségének nagy szerepe volt a díjesőben. A 2011-es év ilyen szempontból kiváló volt: rengeteg volt a napfényes órák száma, az éghajlati fekvés egyébként is kedvező a számunkra, a gyümölcsérésre nem lehetett panasz. Az idei év ebből a szempontból sajnos sokkal rosszabban indult. De sok múlik a berendezéseken, és persze a főzőmesteren is, aki én vagyok. (nevet) Emellett figyeljük a gasztro-igényeket, és a kiszerelésre is áldozunk. Fontos az öltöztetés. Mi a cégben lévő fiatalságot igyekszünk áttenni az üvegre is: ez a designon is meglátszik. Plusz mindig fejlesztünk is, most is újféle technológián gondolkozunk, de ez még maradjon a mi titkunk.

2_600.jpg

Sokat adnak a design-ra: szögletes üveg és fiatalos arculat jellemzi az Árpád pálinkát


- Eredményesen zárult számotokra a tavalyi év. Mire vagy a legbüszkébb?

- Igazából, amit mi, pálinkások számon tartunk, az négy nagy verseny. Ezt azért mondom, mert a pálinka zsűrizése nehéz feladat, nem is mindenki ért hozzá, ezért a megmérettetések közt is van jó pár, amelyik nem éri el a megfelelő szintet. Az év a klagenfurti World Spirits Award 2012. fesztivállal kezdődött, ahol 1-100-ig pontoznak. Itt a lepotica szilvánk 95,3 pontot ért el, amellyel a második legtöbb pontos terméke lett a versenynek. Dupla aranyérmet kapott, és kategóriagyőztes lett. Emellett több ezüstöt és bronzot hoztunk haza, és a főzde megkapta az úgynevezett Master Class elismerést. A másik nagy verseny a Destillata volt, ahol 1756 párlat indult. Ezen az „Év Párlata” címet kapta a lepotica szilvánk, az összes szilvapálinka közt a legjobbnak ítéltetett. Ami külön öröm volt a számomra, hogy a színpadon állhattam. (nevet)

- Az mit jelent?

- A verseny mindig egy gálával zárul, ahol a legjobbakat a színpadra hívják. Ez nagy elismerés, sok magyar főzőmester még nem tapasztalhatta meg. Bevallom őszintén, amikor három éve, először jártam kint, arra gondoltam, milyen jó lenne, ha egyszer én is ott állhatnék.

- De nem csak külföldön, itthon is arattatok. Gondolom, ez legalább olyan fontos.

- Persze. Gyulán 3 championt és aranyat, illetve több ezüst és bronzérmet hoztunk el. A másik verseny a HunDeszt volt, ami egy nívós megmérettetés, csak kereskedelmi főzdék nevezhetnek, ide nem jöhet bér-, vagy otthon főzött termék. Nagyon magas a mérce. Kikötés az is, hogy csak olyan pálinka indulhat, amelyből minimum 50 hektoliterfok a mennyiség. Ezt a kikötést épp azért hozták, hogy ne indulhassanak úgynevezett kísérleti pálinkák, vagyis olyanok, amelyekből csak pár palack van, így a fogyasztóhoz el sem juthat. Idén hat arany-, kilenc ezüst- és nyolc bronzérmet kaptunk, valamint három pálinkánk lett champion díjas. Itt kaptuk meg az „Év Pálinkafőzdéje” elismerést is.

- „Díjazták” a korodat is…

- Igen. (nevet) Én lettem a verseny történetének legfiatalabb, ilyen eredményekkel rendelkező főzőmestere, 13 éve készítek pálinkákat, és jelenleg 36 éves vagyok.     

4.jpg


- Ha jól tudom, gyakorlatilag belecsöppentél a pálinka világába.

- Így van: édesapám, sőt, már a nagypapám is pálinkát főzött. Ami a nevet illeti: nem véletlenül lett Árpád pálinka. A családban már vagy öt generáció óta így hívják a fiúgyermekeket, és ha nekem lesz fiam egyszer, ő is ezt a nevet viseli majd. Apuval annak idején 3-4 évet dolgoztunk együtt, látta, hogy van bennem ambíció, és értem a dolgom. A gyümölcsvásárlást én intézem, ahogyan a pálinkafőzés fő mozzanatait is. Ez egyébként is családi vállalkozás: a nővérem viszi a marketinget és a reklámot, a feleségem a rendezvényszervezésben segít, édesanyám irányítja a palackozót: a címke, dugó, a teljes kiszerelés hozzá tartozik, édesapám pedig a gyümölcsvásárlásban segít, illetve a mai napig foglalkozik bérfőzéssel, immáron 35 éve. 1200-1500 családnak nyújtunk ilyen szolgáltatást, ez itt, Békésben eléggé elterjedt. 

csapat_600.jpg

Csapatmunka: az Árpád pálinka igazi családi vállalkozás





Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr584565000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása